Enlaces accesibilidad
10 preguntes per als caps de llista

Ens respon: Joan Puigcercós

Per

1.- Quines són les seves dues propostes principals per a superar la crisi?

Crèdit per a empreses i famílies. Necessitem un sistema financer públic per suplir les dificultats de crèdit a empreses, autònoms i famílies.

Eficiència i transparència a l'administració. És el millor antídot a la corrupció però també una proposta per optimitzar els recursos públics.

Però òbviament hi ha una qüestió cabdal: els nostres impostos a Catalunya. Fa vint anys que Esquerra reclama el Concert Econòmic perquè l'espoli fiscal és insostenible i ens hipoteca com a societat i com a país.

2.- De quin tema li agradaria parlar a la campanya electoral pel que gairebé mai no troba temps?

El problema no és del que parles en campanya. Perquè en bona mesura tinc l'oportunitat de parlar de gairebé tot. La dificultat radica en fer possible que allò que arriba a la ciutadania sigui el què i no el com.

3.- Té la sensació, en alguns casos, que els polítics parlen gairebé exclusivament per a altres polítics i per als periodistes?

De vegades. Però bé, els qui pregunten són els periodistes i els que posen èmfasi en un o altre tema són els periodistes. El que vull dir és que hi ha uns intermediaris que serveixen la informació i que tenen el seu criteri a l'hora de fer-ho.

4.- Li agrada veure les entrevistes a d'altres candidats a la televisió?

Presto atenció a tothom. Si bé hi ha gent que em carrega, no tant pel que diu sinó per la reiteració. Però bé, en campanya és inevitable i intento ser respectuós amb tothom.

5.- Creu que els mitjans de comunicació han de seguir informant per blocs electorals?

Només els mitjans públics informen per blocs electorals. Però aquesta és una pregunta que hauries d'adreçar a CiU i PSC que són els que defensen i mantenen els blocs electorals. Esquerra fa molts anys que fa costat a les demandes dels periodistes. Allò sorprenent però és que no s'expliqui i ens posin a tots al mateix sac.

6.- Troba cap moment de descans, per relaxar-se de debò, durant la campanya electoral?

Ho procuro però no és fàcil. No sóc amo de la meva agenda. Tinc unes responsabilitats i uns compromisos ineludibles. Però suposo que poc o molt tothom en el meu lloc es troba en una situació similar.

7.- Què els dirà als catalans per convèncer-los que vagin a votar el dia 28 de novembre?

Que ens hi juguem moltíssim. Aquestes eleccions arriben després de la demolidora sentència del TC i els catalans no ens podem quedar a casa com si res. Hi ha un segon factor a tenir en compte: seria molt trist que el PP passés a ser la tercera força política del país amb tot el que això significaria. Finalment: ni un pas enrere en polítiques socials. En aquest context de crisi seria imperdonable que els sectors més afeblits es veiessin a la intemperie i desprotegits.

8.- Hi ha cap persona del seu entorn familiar que sigui a l'atur? Què li aconsella?

Formació i educació. I molta perseverança, no vivim un moment fàcil. Però el millor antídot és l'educació i la formació continuades. Sé que no és fàcil perquè quedar-se sense feina a determinada edat és molt dur.

9.- Quin paper té la seva parella durant la campanya electoral ?

Diguem que sense una persona que entengui el que suposa una campanya electoral seria molt difícil. Jo tinc la immensa sort de tenir una parella que coneix l'entrellat de la política i els seus inconvenients. Perquè és de bojos i un no parar.

10.- Quin creu que serà el resultat del Barça-Madrid de dilluns?

Desitjo que guanyi el Barça i estic convençut que així serà pel bé del futbol i com a premi a la humilitat davant l'arrogància.