Enlaces accesibilidad

El nou orgue de Montserrat, somni, construcció i tradició

  • El 20 de juny s'ha beneït el nou orgue de l'Abadia de Montserrat.
  • TVE Catalunya ha estat present en el procés per a aconseguir realitzar un somni que va iniciar l'antic pare abat Cassià Maria Just.
  • S'ha elaborat un reportatge en tres parts per a explicar-nos l'evolució del projecte, fins a la seva estrena

Per
La Missa - 20/06/10

A la missa solemne en que es va estrenar l'orgue va ser presidida pel pare abat, Josep Maria Soler, que va fer la benedicció i l'homilia i va felicitar tots els implicat en els tres anys de treball i l'aconseguiment d'un somni iniciat per l'antic pare abat, Cassià Maria Just.

TVE Catalunya n'ha seguit la construcció i ha estat present a Montserrat per a oferir, el diumenge 20 de juny a les 11:15, tot just acabada "La Missa en Català", un reportatge on s'expliquen els secrets i les característiques de construcció d'aquest instrument, un dels primers orgues del segle XXI i referent per a molts països europeus.

El reportatge "Orgue de Montserrat, orgue de tots" està dividit en tres parts.:

  • A la primera, titulada "La realització d'un somni" s'explica com va néixer la idea del nou orgue i perquè s'ha construït, ja que l'antic estava molt malmès i només li quedaven cinc anys d'utilitat.
  • La segona part se centra en tot el procés de construcció: com es fabrica, en quines parts es divideix, les diferències amb d'altres orgues, la seva complexitat, el procés d'afinament...
  • La darrera part del reportatge explica la tradició musical de Montserrat i la necessitat de disposar a l'abadia d'un instrument d'aquestes característiques.

El nou orgue de Montserrat, és un instrument espectacular de 13 metres d'alçada que ha trigat tres anys en construir-se. L'orguener encarregat de l'obra ha estat Albert Blancafort. L'equip ha esta compost per set artesans ebenistes, fusters i mecànics. Blancafort ha realitzat un disseny d'estil català, no barroc, que s'adiu molt bé a les característiques de Montserrat pel seu nivell musical, un instrument modern però que alhora respecta l'espai i el seu emplaçament.

L'Abadia de Montserrat ha organitzat un cicle de concerts amb els millors organistes del món per presentar l'orgue.

http://www.orguedemontserrat.cat/