Enlaces accesibilidad
Ara fa...61 anys

Els inicis de la televisió

  • El 1948 es realitzen les primeres proves de televisió de cara al públic a la Fira de Mostres de Barcelona.

Per
Feria de Muestras de Barcelona

Al principi, com sol passar en tot allò que ens és desconegut, la televisió als anys vint creava desconfiança. Per a la majoria de la gent aquell invent era alguna cosa estranya i això va fer que es cregués que els aparells de televisió podien veure l'interior de les cases i portar les imatges cap a una emissora central, com si fos una càmera espia. I clar, això va crear tant recel que fins i tot la BBC es va frenar alhora de confiar amb aquest invent que a hores d'ara s'ha tornat imprescindible.

El 1948

té lloc, al recinte firal de Montjuïc, la Fira de Mostres de Barcelona que aquell any acabarà sent coneguda com la Fira de la televisió per molts dels barcelonins. I és que per primera vegada es fan proves de televisió de cara al públic. La pionera és la marca Philips Ibérica, que aconsegueix revolucionar la gent que es congrega quan es mostren imatges i actuacions musicals que estan fent-se en un estudi que està a dos-cents metres dels televisors instal·lats a l'estand de Philips. És tan gran l'acceptació que té que la mostra es prorroga cinc dies més degut a la demanada. I mesos després d'aquest assaig a la Fira de Barcelona, la televisió arriba a Madrid i es fan les primeres proves importants. El debut consisteix en una retransmissió en directe des de la plaça de Vista Alegre de Madrid. Al 'Círculo de Bellas Artes' s'instal·len 17 aparells de televisió que retransmeten les imatges de la plaça. El públic paga per assistir a l'espectacle, però en fallar una part de l'assaig a molta gent li han de tornar els diners. Aquest mateix dia les càmeres entren en un quiròfan per retransmetre una operació, la feina va ser del realitzador per trobar voluntaris que gravessin sense que res els afectés.

I no és fins l'octubre de 1956 que la televisió arriba a Madrid. L'ex ministre d'Informació i Turisme, Arias Salgado, inaugura oficialment els modestos estudis del passeig de l'Habana a Madrid. Mentre, s'han anat fent proves amb receptors instal·lats a propietaris que s'encarreguen d'enviar regularment controls sobre la fidelitat de les imatges al passeig de l'Habana 77. Un xalet reconvertit en plató, oficina administrativa i instal·lació tècnica esdevé Televisió Espanyola.

El 1958 les botigues d'electrodomèstics aprofiten la tirada de les televisions i instal·len aparells als aparadors. És l'exemple de Casa Vilardell, a Via Laietana, on una emissió des de la RAI omple les voreres de curiosos que es meravellen davant d'aquest invent.

El juliol de 1959 la televisió arriba a Catalunya amb la primera emissió des de Miramar. José Luis Barcelona és qui s'encarrega d'engegar aquesta televisió que ara ha fet 50 anys.