Enlaces accesibilidad

Què passaria "Si ells no hi fossin"

Aquesta setmana 'Els nous catalans' s'apropa a les dificultats socials i laborals que pateixen molts treballadors estrangers a Catalunya tot i que, com podrem veure en el reportatge, 'Si ells no hi fossin' la societat se'n ressentiria, i molt. A més, farem un tast de cuina i de música d'Eslovàquia i coneixerem l'experiència d'investigació teatral de l'actriu búlgara Maria Stoyanova.

Per
Els nous catalans - Si ells no hi fossin

EL REPORTATGE: Si ells no hi fossin

Què passaria si un dia cap nouvingut no anés a treballar'?Si tenim en compte que a Catalunya hi ha més d'un milió d'estrangers i que d'aquests uns 420.000 estan donats d'alta a la Seguretat Social, de ben segur que l'economia se'n ressentiria i moltes empreses i serveis no podrien funcionar amb normalitat. Per alertar de les mancances, tant socials com laborals, amb què es troben molts immigrants s'ha posat en marxa una campanya sota el lema 'Tots som immigrants'. L'objectiu: sensibilitzar dels abusos i les restriccions que ara mateix pateixen moltes persones. Per això ens hem fixat en alguns sectors en els quals els treballadors estrangers són molt nombrosos: l'atenció geriàtrica, el treball domèstic o la restauració. En tots aquests àmbits, empleats i empresaris reconeixen que el treballador nouvingut és fonamental.

LA CUINA: Eslovàquia, Un tast de cuina i música eslovaques

Robert Faltus és un músic de cap a peus: violoncelista, compositor, investigador, director de conjunts instrumentals i corals. Va venir de Bratislava a Lleida passant per les Terres de l'Ebre. Amb ell hem après a cuinar dos plats eslovacs, la base dels quals són les patates, la farina o la llet, productes que es poden obtenir fàcilment en llocs on el clima és tan advers com a Eslovàquia. Però també hem après com n'és d'important apreciar la terra nadiua per entrar a formar part de la societat d'acollida.

L'ENTREVISTA: Maria Stoyanova, El somni d'una gitana búlgara

Va deixar Bulgària perseguint el somni de ser actriu i ho ha aconseguit a Catalunya. Però la feina de la Maria Stoyanova, una gitana de 34 anys rebel i inconformista, dista molt del que estem habituats a veure al paper couché. Des de fa anys viu dedicada al teatre i a investigar les possibilitats creatives que ofereixen als actors la memòria, la imatge o la meditació. El seu mètode de treball l¿ha aplicat amb èxit a diversos espectacles propis i ha col·laborat en projectes tan atrevits com els '40 dies', una performance de llarga durada que la va recloure en un teatre durant tot aquest temps per buscar l'ànima del personatge d'una geisha. De tot, ens en parla des d'Horta de Sant Joan, el lloc on ara viu, assaja i té previst obrir un centre de creació teatral.