Enlaces accesibilidad
TVE en català

"Els nous catalans", 14 de desembre

  • La cantant de rap Arianna Puello i la cuina d'estònia, a "els nous catalans"

Per
Els nous catalans - Argentins en el record

Argentins en el record

En un moment en què la recuperació de la memoria històrica a l'Estat Espanyol ha tornat a generar controversia, diversos argentins exiliats durant el règim militar del general Videla (1976-1983) ens expliquen com viuen aquí la llarga espera per recuperar els cossos dels familiars repressaliats. Són fills, germans o mares que un dia van veure com els seus éssers estimats sortien de casa i no hi tornaven mai més. Aquest fet els va canviar la vida i ara totes les esperances les tenen posades en una ONG que treballa per identificar les restes mortals trobades a les fosses. Ells ja han donat una mostra de sang per enviar-la a l'Argentina i comparar-la amb les dels esquelets exhumats, però de moment cap no ha tingut sort. Per això continuen vivint en la incertesa i, sobretot, amb l'anhel de tancar aviat aquest capítol del passat per poder sentir-se definitivament en pau amb els seus records.

Plantar cara al fred d'Estònia

Aquesta setmana ens acostem a la cuina d'Estònia de la mà de la Pille, una jove arquitecta d'aquell petit país bàltic que fa més de tres anys que viu a Catalunya. Ens ha ensenyat a preparar la sopa de col, una plat típic estonià que serveix per plantar cara al fred. A l'hivern, quan allà costa molt de trobar fruites i verdures fresques, el preparen amb col fermentada. A l'estiu, preparen la sopa amb col fresca, com la menjarem avui. Completarem l'àpat amb un pastís de poma. I és que a Estònia es pot dir que gairebé tothom aprèn a fer dolços des de ben petit. La Pille també ens parla de la gran afició a la música i al cant que hi ha al seu país. Una bona manera, diu, de fer més suportables les llargues tardes d'hivern estonianes.

La rapera s'ha fet gran

El hip-hop és avui dia un estil musical amb molta empenta i Arianna Puello és, a Catalunya i a l'Estat espanyol, una de les cantants més reconegudes. Va néixer a la República Dominicana, però s'ha fet cantant a Girona, on va arribar quan tenia poc més de vint anys. Les lletres de les seves cançons parlen de la realitat social que l'envolta, però també són una crònica personal. En l¿entrevista per a "Els Nous Catalans" ens explica com ha anat canviant la seva vida, com ha madurat; i això, acompanyat de les cançons del seu últim disc, "13 razones".