Enlaces accesibilidad
Els nous catalans programa de TVE Catalunya

"Els nous catalans", 9 de novembre

Per
Els nous catalans - L'hort del Món

L'hort del món

Cada cop més, als mercats de Catalunya, al costat de les fruites i hortalisses de sempre, trobem productes originaris d'altres parts del món, que han arribat aquí seguint uns consumidors que tenen gustos nous. Algunes d'aquestes fruites i hortalisses són d¿importació, però d'altres les cultiven pagesos d'aquí, com Jaume Pla. L'aventura d'aquest pagès del Pla d'Urgell va començar fa uns anys quan va contractar uns temporers xinesos, que li van ensenyar com es conreen les verdures pròpies de la Xina. D'aquí, ha passat a sembrar, collir i comercialitzar hortalisses d'arreu del món. Ell i la seva família valoren molt les propietats nutricionals i terapèutiques d'aquestes plantes foranes, i en el reportatge que us presentem ens explicarà tot de curiositats de les verdures que té al seu hort.

Dolça melangia portuguesa

Passejar pels carrers Lisboa, Coimbra, Setúbal o Porto és sinònim d'ensopegar a tothora amb pastisseries carregades d'història que ofereixen als clients els famosos pastéis de Belém, les quesadas de Sintra o les panades farcides de mil guarniments dolços i salats. I és que Portugal és un dels països amb més tradició de rebosteria del món. El Pedro i la Leonor, una parella de portuguesos que viu a Barcelona des de 2002, van decidir fa dos anys que ja n'hi havia prou d'enyorar els sabors de la seva terra i van obrir un botiga de pastissos al barri de Gràcia on també programen moltes propostes culturals. Amb ells aprendrem a cuinar les panades d'alheira ¿embotit típic que s'elabora amb carns de caça i el pão de lo una mena de pa pessic dolç i molt esponjós. També descobrirem la veu de la Márcia Santos, la jove cantautora també portuguesa que, sense preveure-ho, ha creat la banda sonora d'aquest reportatge amb regust de saudade.

Retrobar les arrels jueves

Després de treballar 12 anys d¿arquitecte a Nova York, l'argentina Dominique Tomasov va apostar professionalment per Barcelona. I el resultat va anar molt més enllà d'un canvi de feina.

Es una de les pioneres en descobrir i explicar la historia jueva del call de Barcelona. I ha estat aquesta ciutat la que l'ha fet retrobar amb les seves arrels jueves. Acaba de crear Zakhor un centre d'estudis per la protecció i transmissió del patrimoni jueu.

La passió amb que Dominique explica la història jueva del barri del Call no deixa indiferent qui l'escolta.