Enlaces accesibilidad
"Els nous catalans" programa de TVE Catalunya

"Els nous catalans" del dia 5 d'octubre 2008

El programa es modernitza amb una nova imatge i manté les seccions El Reportatge, La cuina i La proposta

Antoni Font continua al cap davant de l'espai que estrena temporada amb el Pla Profit i el Pla Oberts de la Generalitat i cuina boliviana, entre d'altres

Per
Els nous catalans - A la taulla i al taulell

'Els nous catalans' tornen cada diumenge a la programació de La 2 per començar la seva cinquena temporada en antena i seguir donant veu als nouvinguts al nostre país. A més, estrena una imatge més moderna, amb nova capçalera, sintonia i ràfegues. Pel que fa a les seccions es mantindran El reportatge, La cuina i La proposta de manera fixa i L'apunt i L'entrevista s'aniran intercalant setmana a setmana.

Els treballadors de l'hostaleria i del comerç catalans canvien la fesomia d'aquests sectors. Als taulells, darrera les barres o al costat d'una safata les veus tenen cada cop més accents. Conservar aquests accents però conèixer el català perquè els dependents puguin adreçar-se a la clientela en el seu idioma és el que pretenen el Pla Profit i el Pla Oberts de la Generalitat. 'Els nous catalans', amb el reportatge A la taula i al taulell, s'ha acostat a un grup de treballadors de l'hostaleria i de dues botigues que realitzen els cursos. Es tracta d'aprendre el llenguatge bàsic de la seva professió amb instructors del seu mateix gremi: una equilibrada barreja d'idioma i de coneixement de l'ofici, a través de cursos de formació, que promou la integració, tot facilitant la incorporació en el mercat laboral.

L'equip del programa ha conegut alguns alumnes de secundària de procedències ben diferents però marcats des de petits per l'experiència migratòria que els ha tocat viure. Càmera en mà, expliquen les seves vivències per donar forma al projecte audiovisual El meu país d'allà. Es tracta d'una sèrie de documentals que volen fer conèixer als seus companys d'aula la realitat dels seus països d'origen i alhora difondre la diversitat cultural.

A l'est de Bolívia a la ciutat de Santa Cruz, just als límits de l'Amazònia diuen que podem trobar els bolivians més alegres del país: els crucenyos. Són gent oberta, tenen fama de bohemis i d'artistes i fa més de 100 anys que demanen l'autonomia. Aquest últim mes, des de Catalunya, la comunitat de crucenyos de l'Hospitalet ha viscut amb preocupació l'increment de la violència a la seva terra. Amb el reportatge La Bolivia crucenya, els crucenyos ens han ensenyat a cuinar un majao i un masaco.