Enlaces accesibilidad
Dimarts 18 de febrer a les 18:10h i divendres 21 a les 10:50h a La 2

'Carràrius' visita els carrers de Vallfogona de Riucorb, Canet de Mar, Avinyó, Lleida i Móra d'Ebre

  • Rubèn Muntañà descobreix els secrets que amaguen aquestes localitzacions i les joies que han quedat aturades en el temps, com la casa Domènech i Montaner

Per
Imatge interior de la casa Museu Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar
Casa Museu Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar

'Carràrius' és un programa en català de divulgació històrica sobre els carrers de Catalunya de La 2. El presenta Rubèn Muntañà i s'emet els dimarts a les 18h.

Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' mostra cinc itineraris que ens duran a conèixer figures històriques convertides en personatges literaris, cases amb identitat pròpia i barris sencers que han desaparegut i s'han tornat a alçar en més d'una ocasió. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a Vallfogona de Riucorb, Canet de Mar, Avinyó, Lleida i Móra d'Ebre.

A Vallfogona de Riucorb farem un passeig de la mà d’un dels seus habitants històrics més il·lustres, el Rector de Vallfogona, que amb les seves paraules, anècdotes i fets omple els carrers de la vila. També coneixerem el llegat medieval d'aquesta població.

A Canet de Mar passejarem pel carrer Ample, coneixent el llegat dels indians i acabarem visitant l'esplèndida casa Domènech i Montaner, que ens ofereix un viatge per la carrera d'aquest geni del modernisme. Modernistes són, també, les peculiars i valuoses plaques que ens indiquen els noms dels carrers per on caminarem.

La història també és molt important a la següent població que visitarem, Avinyó. En aquest cas, centrant-nos en la segona Guerra Carlina, quan va tenir lloc el decisiu Combat d'Avinyó, i buscant les pistes que encara en queden a peu de carrer.

A Lleida visitarem el carrer del Canyeret, la plaça de Sant Joan i la rambla de Ferran, descobrint barris alçats i desapareguts, jaciments arqueològics i unes adoberies medievals, les més antigues i ben conservades de l'estat.

A Móra d'Ebre veurem com el carrer Major de la vila s'ha vist substituït pel passeig del riu Ebre, vital per al desenvolupament de la població. En aquesta visita descobrirem què és una citel·la i assistirem a pensaments revolucionaris molt avançats al seu temps.

Imatge del castell de Móra d'Ebre

Castell de Móra d'Ebre RTVE

RTVE

anterior siguiente