Enlaces accesibilidad
Dimarts 21 de gener a les 18:10 i divendres 24 a les 10:50h a La 2

'Carràrius' visita els carrers de Moià, Gironella, Girona, Castellterçol i Sant Quintí de Mediona

  • Rubèn Muntañà descobreix localitzacions històriques d'aquests cinc municipis i diverses curiositats com un pont en ziga-zaga o la casa on va néixer Rafael Casanova

Per
Rubèn Muntañà presenta el programa 'Carràrius'
Rubèn Muntañà presenta 'Carràrius'

'Carràrius' és un programa en català de divulgació històrica sobre els carrers de Catalunya de La 2. El presenta Rubèn Muntañà i s'emet els dimarts a les 18h.

Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' coneix les viles de Moià,  Gironella,  Girona,  Castellterçol Sant Quintí de Mediona. Aquests cinc itineraris ens duran a conèixer, entre moltes altres curiositats, pobles que van comprar la seva llibertat, xemeneies que amaguen passatges secrets i muralles convertides en passejos.

Moià esbrinarem quin preu tenia la compra d'una vila a l'edat mitjana i localitzarem el lloc on va néixer la primera Escola Pia del país. També coneixerem dues figures històriques ben conegudes relacionades amb aquest municipi: el polític Rafael Casanova i el tenor Francesc Viñas.

Gironella ens meravellarà amb els seus sinuosos carrers, amb un pont que fa ziga-zaga i amb una torre on s'hi van celebrar judicis per bruixeria. També descobrirem la quantitat i originalitat de les funcions que pot tenir una església quan decideixes vendre-la per crear-ne una de nova.

Girona descobrirem una muralla convertida en carrer, un passeig que és un testimoni del passat medieval gironí i alhora un mirador que ens ofereix unes de les vistes més impactants de la ciutat. En el recorregut per la muralla descobrirem portals, torres consagrades a déus romans, fortaleses destruïdes i llegendes que, pel bé de tothom, val més que no siguin certes.

Castellterçol ens oferirà un passeig ric en elements insòlits, i mirant amb atenció les façanes descobrirem petites pistes que ens faran redescobrir l'època de més gran expansió de la vila. En aquest cas també coneixerem un veí il·lustre, Enric Prat de la Riba, que va néixer i morir a la casa que finalitza el recorregut.

Com a comiat dirigirem les nostres passes cap a Sant Quintí de Mediona, un escenari que sembla fet expressament per recrear moments històrics, des de Betlem fins a la Catalunya del 1714. Caminant pels seus carrers ens perdrem per racons medievals en estat pur i coneixerem a fons les conseqüències d'entrar a una vila a matadegolla.

RTVE

anterior siguiente