Enlaces accesibilidad
Dimecres 15 de gener a les 18:40h a La 2 i diumenge 19 de gener a les 13:35h a La 1

'Jo soc Erasmus' reviu l'experiència dels primers Erasmus

  • El programa viatja a París amb Pedro Vidal, un dels primers espanyols a qui van concedir una d'aquestes beques
  • També parla amb el psicòleg i escriptor Rafael Santandreu, un dels primers Erasmus de la Universitat Autònoma de Barcelona

Per
L'experiència dels primers Erasmus, aquesta setmana a 'Jo soc Erasmus'
L'experiL'experiència dels primers Erasmus a 'Jo soc Erasmus'

'Jo soc Erasmus' vol conèixer diferents històries que han sortit de les experiències viscudes gràcies a les beques Erasmus. Dirigit i presentar per Alicia Gómez.

Si hi ha una iniciativa de la Unió Europea marcada per l'èxit, aquesta és el programa Erasmus d'intercanvis estudiantils. Aquesta setmana, TVE Catalunya recupera el capítol de 'Jo soc Erasmus' que recull les històries dels primers joves que van viure l'experiència ara fa 30 anys, quan es van concedir les primeres beques.

Un equip de 'Jo soc Erasmus' viatja fins a París amb Pedro Vidal,  un dels primers espanyols en fer un Erasmus. El programa recorrerà amb ell els espais per on es va moure llavors, com la universitat exclusivament de dones on va anar a estudiar.

El psicòleg i escriptor Rafael Santandreu va ser un dels primers Erasmus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Santandreu explicarà les grans diferències entre cursar un Erasmus avui o fa trenta anys, una època en que els preus dels bitllets d'avió eren tan cars que els estudiants no tornaven a casa en tota l'estada i on la comunicació amb la família era exclusivament per carta.

Les coses han canviat molt en trenta anys. Cal tenir en compte que en el curs 1987-1988, quan es van començar a concedir aquestes beques, només 11 països (Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Grècia, França, Irlanda, Itàlia, Holanda, Portugal, Espanya i el Regne Unit) es van integrar al programa. Avui en formen part els 28 països de la UE, juntament amb Macedònia, Noruega, Islàndia, Liechtenstein i alguns països d'arreu del món.

Han estat trenta anys en què la resposta dels estudiants a la crida del programa Erasmus no ha deixat de créixer, curs darrera curs. El 1987 es van acollir a les beques Erasmus 3.000 alumnes, dels quals 95 procedien d'Espanya. En el darrer curs la xifra total d'alumnes supera els 300.000, dels quals més de 45.000 són espanyols.

RTVE

anterior siguiente