Enlaces accesibilidad
Dimarts 19 de març a les 18:10h i divendres 22 de març a les 11:20h a La 2

'Carràrius' visita els carrers de Falset, Reus, Lloret de Mar, Vilassar de Dalt i Terrassa

  • Rubèn Muntañà descobreix carrers amb passat medieval, què eren les pabordies, una tècnica arquitectònica que va traspassar fronteres i com un terrassenc va crear una de les icones mundials de la Belle Époque

Per
Rubèn Muntañà a Reus - Carràrius
Rubèn Muntañà a Reus - Carràrius

'Carràrius' és el nou programa en català de divulgació històrica sobre els carrers de Catalunya de La 2. El presenta en Rubèn Muntañà i s'emet els dimarts.

www.rtve.es/carrarius

Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' visita Falset, Reus, Lloret de Mar, Vilassar de Dalt i Terrassa. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, recorre aquests cinc itineraris per visitar carrers i places històriques, on descobrir meravelles arquitectòniques i conèixer personalitats que van traspassar fronteres per triomfar a Europa i fins i tot a l'altra banda de l'oceà Atlàntic.

A Falset, Rubèn Muntañà fa un itinerari pel casc antic de la vila, on descobreix les restes del seu passat medieval, on la ciutat s'organitzava entorn de dos carrers principals, el de Baix i el de Dalt. També coneix algunes curiositats sobre una plaça on van succeir fets esgarrifosos.

El següent recorregut és al nucli de la vila de Reus, on conviuen elements del passat medieval amb una fantàstica mostra modernista. També segueix la pista de les execucions per bruixeria i coneix la història d'un caçador de bruixes que va acabar ben caçat, tastant ell mateix el càstig que va fer patir a una quarantena de dones.

A Lloret de Mar, el programa passeja per una de les primeres ciutats que van obrir la vista al mar amb finalitats turístiques. El viatge, però, també du a una època anterior, on els habitants de la vila vivien encara relativament d’esquena al mar. A més, descobreix què eren les pabordies i per què la pabordia de Lloret era anomenada amb el nom de l'onzè mes del calendari. I per acabar, la visita a una de les joies modernistes més espectaculars del territori, lligada al floriment de la vila gràcies als indians.

Lloret de Mar a 'Carràrius' tve

Als carrers del centre de Vilassar de Dalt Rubèn Muntañà descobreix un grapat de curiositats. Entre elles, la solució arquitectònica aplicada al Teatre de la Massa, una tècnica inspirada en la volta catalana que va ser experimentada en aquest edifici de Vilassar i més tard va arribar a tenir un èxit esclatant als Estats Units, arribant-se a considerar una de les innovacions tècniques del tombant de segle.

Per acabar, a Terrassa, 'Carràrius' coneix la història que s'amaga darrere de dos carrers de nom curiós, i el cas d'un terrassenc que va crear una de les icones mundials de la Belle Époque, fent-se l'amo de París en una època on ser l'amo de París equivalia a fer-se l'amo del món.

Terrassa a 'Carràrius' tve

RTVE

anterior siguiente