Enlaces accesibilidad
Dimarts 17 de juliol a les 20:30h i diumenge 22 de juliol a les 13:15h a La 2

El cardiòleg Josep Brugada, a 'Noms propis'

  • Al 1992 va descriure amb els seus dos germans, també cardiòlegs, la síndrome Brugada, un trastorn genètic poc freqüent de l'activitat elèctrica del cor que incrementa el risc de mort sobtada cardíaca
  • A 'Noms propis' ha alertat dels perills de la creixent obsessió actual per la pràctica del running

Per
Josep Brugada i Anna Cler
Josep Brugada i Anna Cler

′Noms propis′ és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

www.rtve.es/nomspropis

Josep Brugada és un dels cardiòlegs més reconeguts i referència internacional en el tractament d'arítmies cardíaques i expert en mort sobtada. Aquesta setmana visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per l'Anna Cler amb qui parlarà de la seva vocació, de la seva manera d'entendre la medicina, de com d'important és fer controls preventius de tota la població per evitar problemes cardíacs, de la necessària consciència que cal tenir quan es practica un esport amb esforç intens i de la importància de disposar de desfibril·ladors per evitar morts sobtades. 

Brugada creu que la medicina, i en concret la Cardiologia, ha evolucionat en els últims anys, malgrat que no el suficient perquè 'encara curem poques coses, posem moltes solucions transitòries a moltes malalties que les anem controlant d'alguna forma, però curem poques. En medicina, la paraula curar és estranya, però avui dia, podem dir que la taquicàrdia és un problema resolt'. Josep Brugada va néixer a Banyoles fa 60 anys, és un cardiòleg especialista en arítmies, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB al 1981 amb la qualificació Cum Laude. Va començar a treballar com a metge de capçalera a Riudarenes, la Selva, es va especialitzar en Cardiologia a Montpeller i després a Maastricht, Països Baixos, alternant la investigació amb l'atenció als pacients. Al 1991 va posar en marxa la primera unitat d'arítmies d'Espanya a l'Hospital Clínic, d'on va ser director. També ha treballat a les unitats d'arítmies de l'Hospital Sant Joan de Déu i de la Clínica Sant Jordi. Ha estat investigador i professor a nombroses universitats europees i nord-americanes, és membre de moltes societats cardíaques d'arreu del món i ha publicat mig miler de treballs d'investigació científica. Des de fa uns anys, s'ha centrat en prevenir les morts produïdes per l'addició al running.

Aquest dimarts el doctor Josep Brugada parla amb l'Anna Cler de la seva dedicació professional que l'ha portat a fer intervencions cada any a països com Moçambic i el Sudan on hi ha infraestructures i sistemes hospitalaris molt precaris. 'Cal invertir en aigua potable i en metges de medicina general i el que fem a nens de Barcelona i de Nova York ha de ser igual pels nens de Moçambic o del Sudan'.

RTVE

anterior siguiente