Enlaces accesibilidad
Dimarts 3 d'octubre a les 20:30h a La 2

Oriol Mitjà, dimarts a 'Noms propis'

  • Explica a Montse Busquets com va descobrir a l'altra punta del món, que volia dedicar-se a combatre el pian

Per
Oriol Mitjà
Oriol Mitjà

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Montse Busquets, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

Aquesta setmana 'Noms propis' compta amb el doctor Oriol Mitja, que el 2012 va descobrir que una sola pastilla d'azitromicina, antibiòtic comú al primer món, curava el pian, que afecta mig milió de persones en 13 països.

"Me'n vaig a dormir amb la sensació de que he fet el que havia de fer".  Poques persones poden dir als 36 anys que saben exactament què han vingut a fer a la vida. El metge Oriol Mitjà n'és una d'elles i explica a 'Noms propis' com ara fa 7 anys, va descobrir a l'altra punta del món que volia dedicar-se a combatre una malaltia de les que la ciència qualifica d'oblidades.

Oriol Mitjà es va llicenciar en medicina el 2004 i va dedicar la residència a especialitzar-se en malalties infeccioses. El 2010 un metge australià va oferir-li feina per un mes a Papua Nova Guinea. Allà va conèixer el pian, una malaltia que esborra els rostres i deforma les cames dels malalts. S'hi va quedar, i el 2012 va descobrir que una sola pastilla d'azitromicina, antibiòtic comú al primer món, curava aquest mal que afecta mig milió de persones en 13 països. Ni la soledat, ni el dolor de veure morir els malalts, ni els entrebancs per aconseguir finançament l'han fet enrere. Gràcies a això, l'OMS ha engegat una campanya mundial basada en el seu pla per acabar amb el pian el 2020. Seria la segona malaltia humana eradicada després de la verola.

RTVE

anterior siguiente