Enlaces accesibilidad

Els primers programes de Miramar

Per
Historia de TVE - Los pioneros de TVE en Miramar (1959)
Historia de TVE - Los pioneros de TVE en Miramar (1959)

"Club Miramar" va ser el primer 'talk show' emès fora dels estudis que Televisió Epanyola tenia a Madrid. Amb aquest espai s'inauguraven els platós dels recentment estrenats estudis de Miramar, a Barcelona, una vegada que les emissions de l'única cadena de televisió a Espanya van arribar a la Ciutat Comtal.

El programa, de format magazine, incloïa entrevistes, concusos - entre ells "La aguja en el pajar" - i actuacions musicals. La presentació era a càrrec del torero Mario Cabré, que presentava les actuacions musicals i del periodista Federico Gallo (en el seu debut en televisió), que realitzava les entrevistes als convidats. S'emetia els dimarts a les 22.30 hores de la nit, amb una hora de durada. En 1960 José Luís Barcelona pren el relleu de la presentació però el programa dura poc i és substituït per "Amigos del martes". Va estar en emissió fins al 27 de setembre de 1960.

"X-O da dinero" era la versió espanyola del concurs nord-americà Tic-Tac-Dough i va ser el primer concurs en regalar diners en metàl·lic en televisió. Realitzat per Ramon Solanes i presentat per Juan Viñas va introduir el concepte del patrocini a televisió de la mà de Jorge Leman, un home vinculat a l'empresa Nestlé. "X-O dóna diners" estava patrocinat per Nescafé amb un premi de 500 pessetes. Es va estrenar a l'agost de 1959 i es va mantenir fins al febrer de 1960.

Historia de TVE -

Historia de TVE - "X-O da dinero" RTVE.es

A "X-O dóna diners" li va substituir el concurs "Adivine su vida" o "Adivinen su vida" com es va dir als primers espais. Emès en la temporada 1960-1961, era la versió espanyola del concurs nord-americà What's My Line?, emès per la cadena CBS entre 1950 i 1975. Els concursants, amb els ulls embenats, havien d'endevinar la professió d'un personatge a través de les 18 preguntes que li formulaven i a les quals només podia respondre amb un simple sí o no. En cas de no encertar, es realitzava una trucada a un teleespectador, que prèviament hagués escrit sol·licitant la seva participació, perquè tingués opció a endevinar l'enigma. El seu premi consistia en 18.000 pessetes. El programa, patrocinat també per la marca Nescafé, va comptar amb els guions i la producció de Federico Gallo. La presentació va ser a càrrec de Estanis González, éssent el moderador Juan Felipe Vila San Juan. Entre l'equip de col·laboradors s'inclouen Luis Miravitlles, Manuel del Arco i José María García Gastón.

Historia de TVE -

Historia de TVE - "Adivine su vida" RTVE.es

"Panorama" estrenat també en 1959 però que va aconseguir mantenir-se en antena fins el 1969, està considerat com el primer programa d'entrevistes i reportatges realitzat des de Barcelona. Tots els reportatges que s'escollien eren d'actualitat. Estava presentat per Federico Gallo i Enrique Rubio. Durava uns 30 minuts.

"Parque infantil" va ser un dels primers programes infantils, un espai d'estiu en què els protagonistes eren els nens amb música, pallasos i jocs a l'aire lliure. Es va emetre en 1959 i va anar el precursor del programa "Gent menuda" i vam poder veure personatges com el Capità i el seu amic Cachalote o "Las aventuras de Rintintín".

Historia de TVE -

Historia de TVE - "Las aventuras de Rintintín" RTVE.es