Enlaces accesibilidad

TVE Catalunya estrena 'Fills del 92', documental que commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona

  • Tres joves de 25 anys, nascudes el 1992, descobreixen com els Jocs del 92 van transformar la Barcelona on van néixer i viuen
  • El documental analitza els canvis urbanístics i socials que va experimentar la ciutat comtal
  • El programa recull el testimoni d'alguns dels protagonistes, com Enric Truñó, Josep Acebillo o Jordi Borja
  • També intervé l'alcaldessa Ada Colau, que gestiona el llegat del '92 i especialistes en arquitectura i geografia

Per

RTVE Catalunya ha creat un web especial que commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics www.rtve.es/25barcelona92

'Fills del 92' commemora el 25 aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, a través de la mirada de tres joves que van néixer aquell any i que descobriran com els Jocs van canviar la imatge de la seva ciutat. Durant una hora el documental repassarà les transformacions urbanístiques i socials i recollirà el testimoni d'alguns dels artífex dels canvis. També anirà a la recerca de les noves icones de la ciutat com ara la Torre Agbar i recuperarà les antigues, com la Sagrada Família.

És un fet reconegut internacionalment que els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 van ser un èxit i un referent pels esdeveniments esportius del futur, possible gràcies a la implicació activa de totes les administracions: el Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Però i la ciutat? En què se’n va beneficiar i en què en va sortir perjudicada? 'Fills del 92' fa una anàlisi en profunditat de les transformacions urbanístiques i socials que va experimentar la ciutat des que Joan Antoni Samaranch, el president del Comitè Olímpic Internacional, va pronunciar les paraules màgiques: “À la ville de Barcelona”.

“Obrir la ciutat al mar” o “posar Barcelona al mapa” eren frases que van sonar molt en aquells moments que han passat a la història de la ciutat. Avui la Barcelona gaudeix de quatre quilòmetres de platges i té un prestigi internacional consolidat, que es concreta en la quantitat de visitants que cada any arriben. Les filles del 92 es qüestionen sobre la pràctica massiva d’esport, l’evolució del centre, Ciutat Vella, o pel naixement del no res d’un barri com la Vila Olímpica.

El documental pregunta a alguns dels artífexs d’aquesta transformació que ja es va iniciar als anys 80, amb l’objectiu de guanyar la candidatura. Enric Truñó, Josep Acebillo o Jordi Borja aporten el seu relat del moment, tot revelant algunes de les incerteses i alguns dels aspectes menys coneguts del procés de renovació de la ciutat. També intervenen acadèmics que han estudiat l’evolució de la ciutat des de diferents perspectives, com ara la geògrafa Antònia Casellas o l’arquitecte Alessandro Scarnato. I finalment es recull també el testimoni de l’alcaldessa Ada Colau, que gestiona enguany el llegat del 92 . Creativitat, urbanisme de proximitat, arquitectura, turisme o especulació immobiliària són conceptes que esmenten els participants en el documental.

'Fills del 92' va a la recerca de les noves icones de la ciutat com ara la Torre Agbar; les contraposa a les olímpiques com l’Estadi Olímpic, i recupera les antigues, com la Sagrada Família, composant un collage que es resumeix en el perfil de la ciutat immortalitzat en ferro i que s’erigeix en el leitmotiv del documental.

'Fills del 92' és un documental d'Elisabeth Anglarill i Manel Arranz

Producció: Amelia Tabernero i Meritxell Ballester

Producció executiva: Sònia Sancho

Edició i postproducció: Enric Ferrés

RTVE

anterior siguiente