Enlaces accesibilidad

Les primeres eleccions, en RTVE

La tele de la transició

  • Com van veure els espanyols les primeres eleccions al seu televisor?
  • La societat espanyola va lloar la neutralitat dels telenotícies d'aquells dies
  • Recordem com era la TVE de 1977 i els programes de major èxit
  • Mira també la nostra pàgina especial sobre la Transició

Per
Giravolt - "La nit de les eleccions" (15/06/1977)

Van ser les primeres eleccions espanyoles relatades per televisió. I els treballadors del servei públic es van bolcar per a l'ocasió. Més de mil professionals de TVE van treballar aquell dia, entre càmeres, muntadors, periodistes i altres tècnics.

La televisió pública havia de demostrar el seu nou tarannà democràtic amb un perfil molt periodístic, on destacaven noms com Eduardo Sotillos, Iñaki Gabilondo, Ladislao Azcona, Miguel Ángel Gozalo, Victoria Prego... una nova hornada de periodistes que es van afegir als ja coneguts rostres dels 'Telediarios' com Pedro Macià o Miguel Vila.

A TVE li va tocar explicar com es votava. Allò era novetat per a la majoria dels espectadors i la televisió va acceptar el repte de fer pedagogia de com havia de funcionar l'acte més important de la nova democràcia.

Encara lluny de la tecnologia digital i del món d'ordinadors que avui ens és tan habitual i imprescindible, les càmeres d'aquells dies eren encara de cinema, el muntatge es feia en moviola i els gràfics d'aquells programes informatius que mostraven els resultats electorals van ser elaborats a mà.

El resultat d'aquell esforç va ser que la resta dels mitjans, així com el conjunt dels espectadors, van lloar la neutralitat amb la qual TVE va treballar durant aquells difícils dies.

Las primeras elecciones en 40 años

Música i vots

A partir de les deu de la nit -dues hores després de tancar els col·legis electorals- va començar el programa especial emès per seguir l'evolució dels resultats de les eleccions.

Presentat per José María Íñigo, el programa es deia "Esta noche... fiesta". Consistia en la retransmissió en directe d'una gala amb actuacions musicals de, entre d'altres, Julio Iglesias, Manolo Escobar -el rei de la cobla- o Susana Estrada, la reina del 'destape'.

Durant l'espectacle, va haver-hi connexions al centre de dades del Ministerio de l'Interior per oferir l'evolució dels resultats electorals. El ritme era molt lent, comparat amb la realitat d'avui, quaranta anys després, però coherent amb els mitjans utilitzats i l'escassa experiència electoral dels espanyols de llavors. Per això, el programa electoral "Esta noche... fiesta" es va perllongar fins a ben entrada la matinada, i TVE va continuar la seva programació durant tota la nit, encara sense els resultats definitius, que no van arribar fins a les dues de la tarda de l'endemà.

Esta noche fiesta - Noche electoral del 15 de junio de 1977

El començament del canvi

Un any abans, al juliol de 1976, el recentment nomenat pel Rei com a president del govern, Adolfo Suárez -que havia dirigit TVE durant cinc anys, entre 1969 i 1974- va nomenar al seu torn a Rafael Ansón per presidir TVE. I ho va ser durant solament un any, fins després de les primeres eleccions. "El primer que vaig pensar, ens diu Ansón, va ser com aconseguir que la gent veiés que estaven canviant les coses" Ansón volia fer la televisió del canvi, pel que era imprescindible canviar primer la televisió. Suárez ho va nomenar advertint-li que en TVE la meitat eren feixistes i l'altra meitat comunistes.

El canvi més important va ser fer uns informatius de periodistes

Què va fer el nou responsable en aquells moments crítics? "El canvi més important va ser fer uns informatius de periodistes, com els diaris". Per a això va fer una espècie de 'càsting' de periodistes no compromesos amb el passat franquista de TVE.

Per tant, va convertir els telenotícies en prgramas informatius "absolutament lliures, ens diu, on els periodistes deien el que els donava la gana, no era un senyor que leia i explicava coses, sinó una persona que es creia el que deia".

Havia de convèncer-los perquè expliquessin les coses

En aquells primers moments, Ansón es reunia amb les redaccions dels tres 'Telediarios', i amb el de la segona cadena, "i havia de convèncer-los perquè expliquessin les coses". A més, van començar a canviar les cares més famoses de la tele de llavors, com Barbara Rey per Isabel Tenaille,

"La sèries de televisió eren sèries democràtiques, afegeix Ansón, com "La señora García se confiesa", d'Adolfo Marsillach", i el programa "Esta noche... fiesta" de José María Íñigo admitia que qualsevol volgués donar la seva opinió.

 Jordi Garcia Candau, Fernando Castedo, Luis Solana, Jesús Sancho Rof, Eugenio Nasarre, José Antonio Sánchez, Alberto Oliart, Jesús Aparicio-Bernal, Rafael Ansón, Fernando López-Amor y Javier González Ferrari

Jordi Garcia Candau, Fernando Castedo, Luis Solana, Jesús Sancho Rof, Eugenio Nasarre, José Antonio Sánchez, Alberto Oliart, Jesús Aparicio-Bernal, Rafael Ansón, Fernando López-Amor y Javier González Ferrari. rtve

Els programes favorits de la tele

Aquell 1977 els programes favorits dels espectadors espanyols van ser "El hombre y la Tierra" de Félix Rodríguez de la Fuente i el famós concurs "Un, dos tres... " dirigit per Chicho Ibáñez Serrador i presentat per l'enyorat Kiko Ledgard. Junts feien de la nit dels divendres el moment més esperat de la setmana enfront de la petita pantalla.

I no oblidem als mítics Heidi i Marco, protagonistes de les famoses sèries de dibuixos animats admirades no solament per la infància, sinó per la família al complet. El moment en què Marco va trobar per fi a la seva mamà no s'esborrarà mai dels espectadors que ho van veure i ho van viure, després d'esperar 37 setmanes per aconseguir-ho.

Però, per a sorpresa de molts, el programa més vist d'aquell any va ser "Vivir para ver" d'Alfredo Amestoy que, amb la seva crítica mordaç de la societat espanyola i dels canvis que estava vivint la incipient democràcia, va atreure l'atenció de les llars espanyoles.

Cuarenta años de las primeras elecciones: cómo era la televisión en 1977

RTVE

anterior siguiente