Enlaces accesibilidad
Dijous 13 d'octubre a les 22:05 hores a La 1

Entrevista al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a "El Debat de La 1" de TVE Catalunya

  • "Jutjar a Artur Mas és la dimissió de la política i posar enrariment que dificulta solucions"
  • "Que es persegueixi un ajuntament per obrir per fer un servei als ciutadans frega l'esperpent i el ridícul perquè no va ser l'únic cas"
  • "Els referèndums sempre es guanyen per la meitat més un vot de la participació. Això ningú no ho pot discutir"
  • "Amb Pedro Sánchez no vaig pactar res de res"

Per
Carles Puigdemont, entrevistat a "El Debat de La 1"
Carles Puigdemont, entrevistat a "El Debat de La 1"

"El Debat de La 1" és el programa de TVE Catalunya centrat en l'actualitat política. Està dirigit i presentat per Quim Barnola i s'emet els dijous a la nit a La 1.

www.rtve.es/eldebatdela1

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat, en una entrevista a “El Debat de La 1” de TVE a Catalunya, de “decisió errònia” que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segui al banc dels acusats l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, per la consulta del 9N. “Fan allò que hem demanat que no passi, fer política a través dels jutjats.“ I afegeix: “és la dimissió de la política, la renúncia a fer política” per resoldre el que és un “conflicte polític”.

El President ha assegurat que “no ens limitarem a fer un comunicat de premsa de condemna, hi haurà resposta”. Puigdemont ha insistit que es pot pactar un referèndum amb l’estat. “Hi ha marge” ha dit el President. Alhora assegura que serà vinculant i vàlid si la participació és alta i ha donat una xifra: superar el 50 per cent de la participació . “Ningú no ho pot discutir” ha dit el President.

Categòric, Puigdemont nega cap negociació amb Pedro Sánchez per fer-lo president. I assegura que és una “exageració interessada per part dels que volen construir un relat impossible” en referència als sectors dins del PSOE que aposten per l’abstenció davant la investidura de Mariano Rajoy. El President ha dit que Sánchez mai ha apostat per un referèndum “ni en públic ni en privat”.

Amb Pablo Iglesias, diu el president, hi troba la “lectura més ajustada “ del que passa a Catalunya. I assegura que no li va demanar que votessin en contra del suplicatori a Francesc Homs, perquè “no va caldre”.

Dilluns Puigdemont serà a París en una visita i preguntat pel seu auditori, ha assegurat que “l’objectiu ara no és aconseguir que un cap d’estat ens rebi”, però afirma que “aconsegueixen l’objectiu d’explicar-se”. Com a mostra que és així, assegura, que hi ha els moviments del Govern d’intentar fer arribar un “contrarrelat”.

El president de la Generalitat confia en poder tramitar els pressupostos, encara que diu que no els té assegurats al 100 per cent, i anuncia que es podrien aprovar al Consell Executiu abans de novembre. Està obert a negociar esmenes parcials, i no només amb la CUP. Posa el focus en Catalunya Sí que Es Pot i ofereix diàleg a tota la oposició. Assegura que “no és moment de apujar impostos”, però si desapareix patrimoni suggereix que buscaran nous instruments per gravar les rendes més altes.

De la polèmica que ha envoltat l’obertura de l’ajuntament de Badalona el 12 d’Octubre, el President ha dit que “frega l’esperpent”. “La política la fan els polítics i fan política a través dels gestos”, també trencar un document o cremar una bandera, diu. Afegeix que “ no m’agrada”, però que és legítim en l’exercici de la política.