Enlaces accesibilidad
Divendres 19 d'agost a les 20:15h a La 2

"De Museus" visita el Museu del Cinema de Girona

  • L'equip del programa visita Girona per veure la col•lecció que Tomàs Mallol va formar, des dels anys seixanta, de peces cinematogràfiques

Per
Equip del programa "De Museus"
Equip del programa "De Museus"

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

El programa d'aquesta setmana de "De Museus" introdueix als telespectadors al món del cinema amb la col•lecció de Tomàs Mallol del Museu de Cinema de Girona. 

La vida d'en Tomàs Mallol ha estat sempre lligada a la del cinema des de petit, quan va quedar embadalit veient les imatges que es projectaven en un cinema ambulant. A l'edat de 8 anys va construir el seu propi projector. A partir dels anys seixanta va començar a adquirir peces cinematogràfiques i pre-cinematrogràfiques fins a formar una immensa col•lecció, la més gran d’Espanya. Gràcies a l'oferiment de l'ajuntament de Girona, avui, es poden admirar al Museu del Cinema. En Tomás no s'ha dedicat mai professionalment al cinema i tot el que ha aprés ho ha fet de forma autodidacta, a la seva època no hi havia escoles de cinema i molt menys estudis Universitaris.

Aquest no és el cas d'Iñaki Lacuesta, jove director de cinema Gironí. Per a ell, el que hi hagi un museu dedicat al cinema a Girona, és un privilegi que no està a l'abast de tothom. A diferència de Tomàs Mallol, Iñaki sí que ha estudiat cinema, i el fet de poder veure i tocar els invents cinematogràfics l'ha influenciat molt. Per a ell, aquest museu és un gran dinamitzador d'aquest art i és que, tal i com explica el Jordi Pons director del museu, l'oferta cultural i formativa que s'ofereix cada cop és més àmplia.

El programa és testimoni d'un dels tallers per a nens, que a més d'endinsar-se en el món del cinema, el nois també desenvolupen la seva imaginació: participen en totes les fases de creació, de principi a fi. La feina d'aquests "petits cineastes" queda recompensada amb un petit curtmetratge.

Són tantes les peces que ha anat col·leccionant Tomàs Mallol que no totes s'hi poden exposar. Tot i així, el museu té un departament dedicat a la restauració i catalogació de noves adquisicions.