Enlaces accesibilidad
Divendres 22 de juliol a les 19:15 hores a La 2

TVE Catalunya repassa els 100 anys del Consorci de la Zona Franca, amb el documental "Zona Franca, franca zona"

  • Aquest espai, que enguany celebra el seu centenari, ha canviat amb el temps fins a esdevenir un espai logístic de primer ordre

Per
Zona Franca
Zona Franca

Aquest divendres TVE Catalunya torna a emetre "Zona Franca, franca zona", un documental de producció pròpia que repassa els 100 anys de vida del Consorci de la Zona Franca, des de la seva creació al 1916 fins a l'actualitat, considerat un espai punter arreu del món.

Quan es va projectar el Consorci de la Zona Franca al Baix Llobregat, tot eren camps de conreu. Des de llavors, des de 1916, la transformació d'aquest espai ha anat avançant d'un espai totalment agrícola fins a convertir-se en un dels pols industrials més importants de Catalunya i del sud d'Europa. Això ha estat possible gràcies a l'entusiasme i la força de la majoria de la població catalana: a principis del segle XX, els gremis van arribar a manifestar-se per tal d'aconseguir una zona lliure d'impostos o duanera.

Aquest va ser l'inici de la indústria del motor al nostre país, amb l'arribada de La Hispano Suiza, de General Motors i, ja cap a mitjans de segle, de SEAT, que se'ns dubte ha estat l'empresa automobilística per excel·lència. Així, de 500 treballadors el 1953 es va passar a més de 25.000.

Als anys 80 i 90 a la Zona Franca hi va entrar un vent de modernització amb la instal·lació del sector terciari. Més endavant, la logística ha fet possible que es consideri la Zona Franca de Barcelona un espai punter arreu del món.

Al documental participen Jordi Cornet, delegat de l'estat al Consorci de la Zona Franca; Eduardo Escartín, historiador; Jorge Ribalta, comissari de l'exposició "Barcelona. La metròpoli en l'era de la fotografia, 1860-2004"; Jordi Suriñach, catedràtic d'Economia Aplicada de la UB; Raül Martínez, responsable d'operacions; i M. Àngels Malet, propietària de La Marina de L'Hospitalet.

"Zona Franca, franca zona" és un documental de producció pròpia de TVE Catalunya, dirigit per Montse Mompó i Pilar Ruiz, amb producció executiva de Juan Manuel Hidalgo, producció de Natàlia Reyes i realització de Pilar Ruiz.

RTVE

anterior siguiente