Enlaces accesibilidad
Diumenge 24 de juliol a les 11:15 hores a La 2

Masos i masies, al programa "Moments"

Per
Raül Díaz

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa. 

Aquest diumenge "Moments" viatja fins al Mas Grau, a terres gironines, per repassar la història dels masos i masies de Catalunya amb l’ajuda de Rosa Congost, catedràtica d’Història Econòmica i directora del Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona

Amb el temps, molts masos i masies es van anar abandonant i van acabar ensorrant-se fins a desaparèixer. Altres, però, s’han rehabilitat i reconvertit en allotjaments rurals o en finques de conreus ecològics. Com diu Rosa Congost, catedràtica d’Història Econòmica i directora del Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona, a qui hem entrevistat en el marc incomparable de Mas Grau (Estanyol, Bescanó –Girona-) “ (...) el masos ja no van lligats a la terra que era la seva funció important. Això no vol dir que els masos, fent la seva funció de turisme rural avui, no puguin ajudar molt a preservar el territori”.

El mas, nascut entre els segles XI i XII com a unitat familiar d’explotació agrària formada per les terres i la casa on vivia la família que les conreava, s’ha anat transformant amb el pas del temps. Els masos són característics de la Catalunya Vella i se’n troben fins al Solsonès i el Penedès. Es caracteritzen per l’existència d’una edificació envoltada de les terres de conreu. L’edifici principal era destinat a la vivenda del pagès i era allà on hi havia les estances on s’emmagatzemaven i transformaven els productes agrícoles recol•lectats.

L’arquitectura dels masos és extraordinàriament variada i ha estat sotmesa a les modes i a les possibilitats econòmiques de la família que ha viscut. Els medievals eren senzills, fets amb materials propers, adaptats al medi i als recursos. Al segle XVII es va posar de moda la masia fortificada; al XVIII, els esgrafiats, especialment a la banda del Maresme; al XIX, les galeries i lluernes centrals, i finalment, al XX, alguns tocs modernistes. I és que, cada masia que perdura és una pàgina oberta a la història de la societat pagesa catalana durant els vuit darrers segles.

"Masos i masies" és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Jordi Renú

RTVE

anterior siguiente