Enlaces accesibilidad
Dilluns 18 de juliol a les 19:45h a La 2

"Entre Vinyes" s'endinsa en la DO d'Alella

Aquesta àrea vinícola és la DO més petita però també una de les més antigues, consta de vuit cellers i tradicionalment és terra de vins blancs

Per
Meritxell Falgueras
Meritxell Falgueras

"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col·laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.

En aquest programa "Entre Vinyes" torna a emetre el capítol que proposa una visita a escassos vint minuts de Barcelona, on s'aixeca petita però majestuosa la DO d'Alella. Només cal sortir de la B-20 per descobrir una terra de vins que s'escampa pel Maresme i el Vallès Oriental.

La DO Alella està formada per un conjunt de municipis, a cavall del mar i la plana, que han connectat Barcelona amb el país i amb Europa. Pobles d'estiueig de la classe benestant de la ciutat que s'han forjat amb el treball de la terra i la feina al mar: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

La duplicitat entre mar i muntanya confereix una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.

Amb un total de 315 hectàrees de vinya, potser és la DO més petita, però no només és una de les més antigues, sinó que la seva relació amb la vinya es remunta fins l'època dels romans.

La varietat que predomina a la DO Alella és la pansa blanca, tot i que últimament, també s'aposta fort per la garnatxa negra. Això sí, Alella és i ha estat, tradicionalment, terra de vins blancs.

Les vinyes de la DO Alella creixen, en gran majoria, en el terrer de sauló, que, gràcies a la seva permeabilitat, aporta gran quantitat de minerals i de drenatge d'aigua.

Actualment, la DO Alella consta de vuit cellers: Roura, Alella Vinícola i Bouquet d'Alella, a Alella; Alta Alella i Quim Batlle, a Tiana; Marquès d'Alella i Can Roda, a Santa Maria de Martorelles; i Altrabanda, a Martorelles.

RTVE

anterior siguiente