Enlaces accesibilidad
Divendres 15 de juliol a les 20:15h a La 2

"De Museus" visita el Museu de les Trementinaires

  • L'exposició és un homenatge a les dones dedicades a la recollida, la preparació i la venda de plantes medicinals pels pobles catalans

Per
Equip del programa "De Museus"
Equip del programa "De Museus"

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

Vall de la Vansa i Tuixent presumeix de comptar amb la més gran varietat de plantes medicinals i aromàtiques de la Mediterrània. Per tant, no és pas estrany que el poble de Tuixent compti amb un museu dedicat a les trementinaires, les dones que portaven els remeis de plantes medicinals pels pobles de Catalunya.

L'Emília és l'última d'aquestes dones, i ens explica que en un moment de molta misèria per a les famílies de la vall, elles van treure pit per guanyar alguns diners, i així va ser que es van començar a dedicar a la recollida, la preparació i la venda de plantes medicinals. Un dels productes més demanats va ser la trementina, que s'extreu de la resina del pi roig i s'utilitza en pegats. Per l'Emília, el record més clar és la duresa d'aquest ofici, que les feia recórrer a peu mitja Catalunya, de poble en poble, durant mesos. Però també tenia una cara amable: eren estimades, les esperaven, a elles i les seves medecines, com aigua de maig. Malgrat tot, amb l'arribada de la penicil·lina, l’ofici es va anar perdent fins a desaparèixer.

La directora de la mostra, Lina, explica que moltes d'aquestes dones eren el pal de paller de l'economia familiar, i el museu és un reconeixement a la seva feina. A les sales hi ha exposat tot el que té a veure amb les trementinaires, a les que algunes vegades titllaven de bruixes pels remeis que feien. Avui en dia, aquest museu pretén ser un dinamitzador de la zona. El potencien amb moltes activitats i tallers relacionats amb plantes, fins i tot han construït un jardí botànic de plantes medicinals.

L'equip del programa també parla amb la Suzette Bohringer que fa un taller de cuina a l'escola de Tuixent, és col·laboradora del Museu de les trementinaires i ensenya la canalla a fer bunyols i xarop de saüc. Suzette és suïssa però s'està a Ossera, i des de fa anys que combina la saviesa del seu país amb la de la Vall de Tuixent. Ella està ben convençuda que cal conservar la tradició de fer aquests menjars de forma natural. De fet, cultiva i elabora tot tipus de productes: olis, sabons, sals... Respecte si es considera trementinaire, diu que sí, però també que no. "Sí, perquè cultivo herbes i faig remeis, però no, perquè no vaig de casa en casa portant els remeis".

El que té clar la Suzette és que cal donar a conèixer aquest ofici -tot i que estigui desaparegut- i mantenir el Museu de les Trementinaires, en homenatge a aquelles dones i per la seva funció d'educació fonamental.

RTVE

anterior siguiente