Enlaces accesibilidad
Diumenge 16 d'agost a les 11:15 a La 2

"De Museus" visita el Museu de la Sal Josep Arnau

  • Entres les peces de la mostra, destaquen una maqueta de les mines i una altra del castell de Cardona, fetes de sal

Per
Equip del programa "De Museus"
Equip del programa "De Museus"

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

Aquesta setmana "De Museus" visita el Museu de la Sal a Cardona, una col•lecció particular de peces fetes de sal per Josep Arnau. No és estrany que aquest museu es trobi a Cardona, situada en mig d'una vall salina, la sal ha estat pel seus habitants un signe d'identitat i per suposat un gran motor econòmic.

La Ramona, filla de Josep Arnau, explica a "De Musesus" com el seu pare va començar a fer figuretes de sal fins a convertir-se en una passió. Ella l'ajudava de petita, sobretot, amb les manetes de bateig. Al museu hi ha exposat 'el talleret', el petit obrador, on Josep Arnau passava hores i hores fent les figures.

Totes les peces del Museu tenen el seu color natural. És difícil d'imaginar que un plat d'ous amb botifarra, exposat, no contingui cap mena de colorant. Entres les peces de la mostra, destaquen una maqueta de les mines i una altra del castell de Cardona, fetes de sal. També hi ha peces úniques, només pol·lïdes, on a l'interior hi ha una gota d'aigua fòssil, una meravella per contemplar.

L'equip del programa també visita el taller d'en Joan, l'única persona a Espanya que posseeix el títol de Mestre Artesà de sal. A aquest artista li dol que, avui en dia, molts oficis es perdin, tot i que sembla que aquest no serà el seu cas, ja que el seu fill segueix de ben a prop les ensenyances del seu pare.

"De Museus" també visita les mines de sal de Cardona, ara obertes al públic. L'explotació minera a gran escala va tancar l'any 90 perquè no sortia a compte. L'Alex Tripiana acompanya a l'equip del programa per l'interior de la muntanya, un cop dins la bellesa és espectacular: estalactites, estalagmites i d'altres formacions salines, la prova de que la natura és viva, donat que la seva estructura i els seus colors van canviant segons el tipus de sal que es va filtrant a l'interior.

RTVE

anterior siguiente