Enlaces accesibilidad
Divendres 26 d'agost a les 19:45h. a La 2

"De Museus" visita la Vil·la Museu Pau Casals

  • L'equip del programa viatja al Vendrell, on va néixer el músic, per recorre la ruta Pau Casals: des de la casa on va néixer fins el cementiri on descansen les seves restes

Per
Equip del programa "De Museus"
Equip del programa "De Museus"

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

El programa de diumenge de "De Museus" introdueix als telespectadors a la vida del mestre Pau Casals, ambaixador de la Pau i de la cultura catalana al món. 

Al Vendrell podem recórrer la ruta Pau Casals, la coordinadora de l'activitat, Àngels Santacana, mostra la "Casa nadiua" on va passar el mestre la seva infància, una casa humil on el seu pare ensenyava música. En la ruta podem gaudir del gran tresor del Vendrell: l'orgue, que es manté tal i com era i que es va salvar de ser cremat durant la guerra civil, gràcies a la popularitat del músic. En "Pauet", com li deien de petit, tocava aquest orgue quant el seu pare no ho podia fer. La ruta acaba al cementiri on descansen les seves despulles.

Pau Casals es va fer construir una casa a la vora del mar a Sant Salvador. La va poder gaudir molt poc donat que va haver de marxar a l'exili. Ara, és la seu del Museu. Podem passejar per les habitacions, el menjador i la sala de música, i ens adonem, tal i com explica la directora del Museu, Núria Balleste, de la part més humana i potser més desconeguda del mestre. Pau Casals és molt més que el famós "I'm a Catalan", del discurs davant les Nacions Unides.

Des del Museu s’organitzen molts concerts. En una de les activitats que s'organitza, dos violoncel•listes ens endinsen al so dels violoncels, un instrument que va tenir un abans i un després amb el mestre. Lluis Claret, alumne i amic personal de Pau Casals, ens demostra com va ser d'important l'aportació de Pau Casals al món de la música i, sobretot, la forma de tocar el instrument, una nova tècnica fins aleshores impensable. I que fins i tot li va donar una nova sonoritat.

RTVE

anterior siguiente