Enlaces accesibilidad
Dilluns 6 d'abril a les 19:00h i a les 19:30h a La 2

TVE Catalunya emet dilluns dos capítols de "Històries de taula i llit"

  • A les 19h s'explica la història del Balneari de Caldes de Boí i a les 19:30h els 25 anys de trajectòria del restaurant Les Cols

Per
Balneari de Caldes de Boí
Balneari de Caldes de Boí

"Històries de taula i llit" recorre hotels, fondes i restaurants de Catalunya que tenen una llarga trajectòria transmesa de generació en generació. El programa està dirigit per Soledad Gomis i té com a realitzadora a Pepa Pérez.

Dilluns a La 2, TVE Catalunya emet dos capítols de la sèrie "Històries de taula i llit". El primer a les 19h explica la història del Balneari de Caldes de Boí que comença quan el joier barceloní Frederic Vallmitjana adquireix el 1895 unes propietats desamortitzades, a les que s'accedia amb moltes dificultats. I el segon a les 19:30h repassa la trajectòria del restaurant Les Cols creat per la Fina Puigdevall.

Balneari de Caldes de Boí (dilluns a les 19:00h a La 2)

"Es difícil explicar la relación personal con el balneario. Yo no me entiendo a mi mismo sin el balneario". Qui així es descriu és Walter J. Ankli, copropietari del Balneari de Caldes de Boí i hereu d'un llinatge de precursors del termalisme al Pirineu lleidatà que hi ha apostat durant quatre generacions. "Es un remanso de paz. Es mágico. Es único. ¿Dónde puedes ir que, a parte de bonito, de que comes bien, te encuentres luego mejor? Es difícil".

I és que les aigües de Caldes de Boí s'usen de forma terapèutica d'ençà els segles I i II quan els romans en descobriren les seves qualitats i efectes en el cos i la ment i hi desenvoluparen l'ús dels banys termals. L'efecte terapèutic de les aigües termals aviat es relacionà amb guariments miraculosos quan, a finals del segle XIV, un pastor trobà en aquells paratges la primitiva imatge de Nostra Senyora de Caldes. De manera inevitable, doncs, la reputació de la primitiva Casa de Banys de Caldes de Boí es va anar estenent i l'arribada de banyistes i de pelegrins propicià l'edificació d'un hostalatge que, durant segles, gestionaren les autoritats eclesiàstiques de la Consòrcia en coordinació amb la Junta de Sant Roc.

Encara avui es desconeixen les raons que empenyeren Frederic Vallmitjana, joier de Barcelona i besavi dels actuals copropietaris, a adquirir el 1895, a la Diputació de Lleida, unes propietats desamortitzades que en anteriors subhastes havien quedat desertes i a les quals s'accedia amb moltes dificultats. Aquesta primera compra i les inversions fetes posteriorment per Walter Ankli, acabalat empresari suís establert a Barcelona i enamorat d’'quest indret dels Pirineus, són el punt de partida de la història moderna de Caldes i el seu balneari.

Restaurant Les Cols (dilluns a les 19:30h a La 2)

A una comarca de gran bellesa com és la Garrotxa, és troba un lloc on l'estètica és també molt important. El restaurant Les Cols és una referència en diferents àmbits: gastronòmic, en primer lloc, i des del punt de vista arquitectònic, en segon. La història va començar aviat farà vint-i-cinc anys, quan Fina Puigdevall, filla del mas anomenat Les Cols, va obrir un restaurant als baixos de la masia. L'establiment funcionava prou bé, però, al cap d'uns anys, la Fina va voler donar un pas endavant i va encarregar una remodelació a RCR Arquitectes. Volia llum a la cuina i unificar els espais dedicats a menjador. El resultat va ser trencador i radical. I va dur el restaurant a la portada de llibres i revistes d'arquitectura. Per RCR, segons ens explica Carme Pigem, la C del grup, fer Les Cols va comportar actuar en un lloc on l'arquitectura es viu, i no només es mira.

Els propietaris, la Fina i el seu marit, Manel Puigverd, cap de sala, van pensar que havien d'adaptar la seva cuina al nou espai. I així van arribar a les dues estrelles Michelin i a una proposta sempre ajustada a l'estacionalitat i al territori, als productes que són realment i exclusivament de quilòmetre zero. Una proposta que s'ha anat radicalitzant i, en la que, ara mateix, no inclouen, per exemple, peix fresc.