Enlaces accesibilidad
Dimecres 27 d'agost a les 19:15h a La 2

"Entre Vinyes" mostra la història i els vins del Montsant

  • La sommelier del programa, Meritxell Falgueras, pujarà fins a Siurana per parlar dels vins excepcionals d'aquesta DO

Per
Meritxell Falgueras a la DO Pla de Bages
Meritxell Falgueras a la DO Pla de Bages

"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col·laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.

"Entre Vinyes" s'endinsa en el Montsant, tot un símbol pel Priorat i les comarques tarragonines. L'espectacularitat del seu massís, d'aquesta "muntanya beneïda", presideix uns terrers on el vi és sinònim de vida i d'esforç, de tenacitat i d'il·lusió.

Des de fa mols segles, a les terres de la Denominació d'Origen més jove de Catalunya, han conviscut amb harmonia l'activitat humana i el respecte a l'entorn. Al Montsant, els pagesos s'han convertit en herois, que han conquerit cada pam de terra conreable en costers, terrasses i pedra seca, i l'han transformat en un jardí.

El seus vins han aconseguit, en molt poc temps, un merescut reconeixement internacional. Han sabut guanyar-se el respecte i l'admiració dels experts per la seva qualitat i la seva forta personalitat. Són fruit de l'aposta per les varietats autòctones, com la garnatxa i el samsó. I, on fins i tot les vinyes velles, aquests recargolats ceps centenaris, es cuiden com autèntics tresors.

A la Denominació d'Origen Montsant, els petits productors i les grans cooperatives han estat fidels a una mateixa filosofia basada en l’excel·lència del producte i en la identificació amb el territori. Un lloc on els seus vins parlen de dinamisme, d'una sàvia barreja d'experiència acumulada i de l'energia que aporten les noves generacions d'agricultors i d'enòlegs.

En aquest capítol parlarem amb el secretari de la D.O, Fede Cortés, qui entre d'altres qüestions ens parlarà dels trets característics dels vins que s'hi produeixen i de l'impuls que en els últims anys ha experimentat aquesta zona per la producció de vins d'alta gamma, reconeguts internacionalment.

Visitarem el Celler Vinyes Domènech que ha fet una importantíssima tasca en l'elaboració d'excel·lents vins amb una consciència mediambiental extraordinària de respecte a l'espectacular entorn que l'envolta.

També veurem el Celler de Joan d'Anguera on coneixerem l'especial atenció que reben les seves vinyes i ens explicaran la filosofia dels vins que hi elaboren.

També anirem fins a Rasquera per a saber com és un cultiu ecològic de la vinya al Celler de l’Helga Harbig.

Coneixerem l'elaboració del vi kosher al Celler Cooperatiu de Capçanes. Una interessantíssima visita per les seves instal·lacions ens permetrà veure de primera mà com s'elabora aquest vi que compleix estrictament els preceptes que marca la llei jueva i que només pot controlar un rabí.

A l'Acústic Celler, el seu impulsor, Albert Jané ens explicarà com va decidir instal·lar-se al Montsant i les característiques dels seus vins que en poc temps han aconseguit posicionar-se i ser reconeguts en el mercat internacional.

D'entre les activitats enoturístiques que ofereix la DO Montsant farem una ruta 4x4 per Cornudella de Montsant i gaudirem d'una relaxant sessió de viniteràpia a l'Hotel Sport de Falset. La seva directora, Marta Domènech ens parlarà de l'oferta enoturística que podem trobar al seu establiment.

La nostra sommelier, Meritxell Falgueras, pujarà fins a Siurana per parlar dels vins excepcionals de la DO Montsant.

RTVE

anterior siguiente