Enlaces accesibilidad
Diumenge 24 d¿agost a les 12:00h a La 2

Televisió Espanyola a Catalunya emet el documental que celebra el Centenari de l¿Institut del Teatre

TVE a Catalunya vol contribuir a homenatjar a l’ Institut del Teatre en ocasió del seu Centenari (1913-2013) amb una mirada diferent de la seva trajectòria.

El documental “Centenari IT” ofereix valuosos documents audiovisuals d’aquests cent anys relacionats amb la dramatúrgia catalana

Per

“Centenari IT” ha estat realitzat i dirigit per Manel Muñoz i Lourdes Cortés

“Centenari IT” és el títol del documental, d’una hora de durada, que repassa la trajectòria de l’ Institut del Teatre. La història d’aquesta institució cultural, que ha anat paral·lela a la història del país des de la seva fundació per part del gran dinamitzador teatral que va ser l’Adrià Gual i fins a l’actualitat, ha esdevingut un referent cultural a nivell internacional. Els nombrosos canvis de denominació, d’institució, de emplaçament físic i fins i tot les diverses crisis que ha viscut, no han minvat la seva gran contribució a les arts escèniques

En aquest documental, TVE a Catalunya ofereix valuosos documents audiovisuals d’aquests cent anys: des d’una pel·lícula pionera de l’Adrià Gual a les declaracions de Joan Alavedra, director de la Institució del Teatre en l’època de la Generalitat Republicana; des de Margarida Xirgu recitant Federico García Lorca, a la irrupció del teatre trencador del tardofranquisme.

El documental recorda personatges que han donat caràcter a la Institució, com ara Hermann Bonnín, Josep Montanyès, Xavier Fàbregas o els professors Marta Grau, Mestres Cabanes, Pawel Rouba, Harry V. Tozer o Coralina Colom, entre d’altres. També ens acosta a moments crucials per a l’escena catalana, com ara l’autogestió en l’època de la transició democràtica, la crisi de “La Torna” amb “Els Joglars” i una versió de “Terra Baixa” que va marcar un canvi d’època.

Ens ajuden en aquest recorregut els testimonis de Guillem-Jordi Graells, Hermann Bonnín, Antoni Font, Antonio-Simón Rodríguez, Anna Valls i Enric Gallén, tots ells vinculats estretament a la institució des de diversos àmbits.

RTVE

anterior siguiente