Enlaces accesibilidad
Dimecres 6 d'agost, a les 19:30 hores a La 2

La història de la plaça de toros de Les Arenes, al programa "Moments"

  • El programa recordarà la història de l'edifici de Les Arenes amb l'ajuda de Judith Urbano, professora d'Història de l'Art

Per
lesarenes-ral-daz16marzo---2

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz. 

Avui dimecres "Moments" recupera el capítol dedicat a la història de la plaça de toros de Les Arenes. La remodelació d'aquest edifici va ser un dels temes urbanístics més polèmics d’aquests darrers anys. Reconvertir l’edifici en un centre comercial i la llei de la Generalitat prohibint les “corridas” són dos fets que van posar punt i final a una plaça històrica

L’edifici de Les Arenes es va inaugurar el 29 de juny del 1900. L’arquitecte August Font va ser el seu dissenyador, i es va construir a la Plaça d’Espanya, després de rebutjar el primer emplaçament en què s’havia pensat, i que era a l’esquerra de l’Eixample i al costat de la Diagonal.

La professora d’Història de l’Art de la Universitat Internacional de Catalunya, Judith Urbano,ensenyarà les fotos d’arxiu que mostren com el dia de Sant Pere del 1900 més de 20.000 persones van anar a la inauguració de la Plaça de Les Arenes. El seu emplaçament respon a què, d’una banda, al 1891, s’hi havia obert l’escorxador central de Barcelona, i de l’altra, es pretenia crear un nexe entre els barris de Sants i Barcelona.

L’exit de públic i el nivell de les “corridas” a Les Arenes es pot observar a través de les imatges antigues que, a partir dels anys 50, segueix escrupulosament la revista NODO. Però també s’ha de destacar la polivalència de la plaça on s’hi van arribar a fer competicions internacionals de bàsquet , circ, boxa, o representacions de ballet bastant exclusives, com ho demostren les imatges dels desapareguts Margot Fonteyn i Rudolf Nureyev quan els dos formaven part de la primera companyia de dansa europea, el Royal Ballet de Londres.

La plaça de toros de les Arenes té guió i realització de Rosa Masip i Arancha Tormo. 

RTVE

anterior siguiente