Enlaces accesibilidad
Diumenge 23 de febrer a les 11:15 hores a La 2

Les sales de cinema de Barcelona, al programa "Moments"

  • Raül Díaz s’ha anat davant d’un cinema de tota la vida per fer la presentació del programa

Per
cinemes-verdi-moments salesdecinema 23feb---1

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa. El programa s’emet els diumenges a les 11:15 hores a La 2 de TVE.

Aquest diumenge “Moments” repassa la història de les sales de cinema a la ciutat de Barcelona. En els darrers anys han desaparegut mitja dotzena de sales, una situació que ha anat acompanyada d’una reducció del 50 per cent dels espectadors. “Moments” ha comprovat que aquesta situació no només ha estat resultat de la crisi econòmica actual sinó que ve de lluny.

Barcelona a finals del segle XIX va estrenar la primera sala de cinema i des d’aleshores fins els anys setanta, “anar al cinema” va esdevenir un costum popular, totalment integrat en la vida familiar. Les sessions podien arribar a durar tot un dia i, segons la informació que “Moments” ha rescatat dels arxius, hi va haver una sala que va arribar a programar fins a 20 pel.lícules un mateix dia.

Els cinemes de barri van esdevenir refugis vitals, com descobreix en Terenci Moix quan, de jovenet, plorava davant la imponent Sara Montiel una nit de Cap d’Any mentre menjava els raïms al cinema Goya; o també podia ser lloc de lluir les joies i les pells, com passava al Coliseum o al Windsor, on l’any 1950 es va estrenar “Lo que el viento se llevó”, un dels esdeveniments més sonats en aquella Barcelona que començava a sortir de la postguerra mundial .

Hi ha qui creu que la crisi del sector de les sales de cinema va començar amb l’aparició del Seat 600, fet que va fer que moltes famílies optessin per les excursions a l’hora d’entretenir-se. Més tard van arribar avenços tecnològics, com el videu, i avui en dia, apunten a què a l’internet un es pot baixar totes les pel.lícules que estan en cartellera. Però “Moments” no vol ser pessimista i, davant de l’última sala de cinema que ha tancat a Barcelona, es posa les ulleres per a veure en una altra dimensió.

“Les sales de cinema” és un reportatge de Rosa Masip amb realització de Jordi Renú

RTVE

anterior siguiente