Enlaces accesibilidad

TVE Catalunya estrena "Entre Vinyes", un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme

  • "Entre Vinyes" és una sèrie de 13 capítols que ofereix una mostra dels productes vinícoles de les 12 Denominacions d'Origen catalanes
  • L'objectiu és promoure i fomentar la cultura del vi i el coneixement de vins de qualitat catalans i mostrar les activitats d'oci relacionades amb l'àmbit vinícola
  • El programa s'estrenarà diumenge 29 de setembre a les 13.00h a La 2

Por
A la roda de premsa Francesc López, Ana Maria Bordas, Jordi Bort i Mertixell Falgueras
A la roda de premsa Francesc López, Ana Maria Bordas, Jordi Bort i Mertixell Falgueras

Aquest migdia, s’ha presentat al Celler de Gelida de Barcelona el programa "Entre Vinyes" dedicat al coneixement i la cultura del vi a Catalunya, i la seva relació amb les activitats d'enoturisme que s'hi realitzen.

El nou programa de TVE Catalunya és de producció pròpia i se centra en el món i la cultura del vi català. A la roda de premsa hi han assistit representants de les 12 Denominacions d'Origen catalanes; el Director General de l'INCAVI, Jordi Bort; la Directora de RTVE Catalunya, Ana Maria Bordas; el Director del programa, Francesc López; i la sommelier i col·laboradora del programa, Meritxell Falgueras.

Ana Maria Bordas ha explicat que el programa vol promocionar la cultura i el món del vi. "És un programa de producció pròpia que encaixa amb l'objectiu de TVE Catalunya de donar a conèixer els productes que tenim a Catalunya i els diferents àmbits de la vida catalana".

Jordi Bort ha destacat la importància que a casa nostra es faci un programa de vins catalans que ens ajudi a apropar les D.O. al públic final. "Apropar el món del vi als telespectadors de manera planera, comunicativa, fresca, dinàmica i sobretot amb molt de rigor".

Del contingut de "Entre vinyes" n'ha parlat el seu director, Francesc López que ha afegit que l'objectiu és difondre la cultura del vi i de la vinya a Catalunya, explicada sense complicacions perquè arribi a tots els públics. "Hem volgut que els cellers ens expliquessin en primera persona com viuen el vi; transmetre una manera de fer, de viure i de treballar en aquest sector". El programa vol assolir dos objectius: transmetre el món del vi, la diversitat de maneres d'entendre el vi i mostrar les activitats d'oci relacionades amb el vi, l'enoturisme. "Que la gent quan vegi el programa conegui les D.O. de Catalunya i conegui què es pot fer i què es pot visitar".

La col·laboradora del programa Meritxell Falgueras ha donat les gràcies a TVE Catalunya per haver-li donat la oportunitat de passejar pels cellers de les D.O i aportar els seus coneixements del vi a la televisió. A Meritxell Falgueras li sap greu, però, no haver pogut parlar de tots els vins de les zones on s’ha anat a rodar “hi ha tanta diversitat de vins i tan bons a Catalunya, que amb els tretze capítols que s’han fet és impossible parlar de tots ells”. Meritxell Falgueras ha afegit que estarà satisfeta si quan la gent vegi "Entre Vinyes" "assaboreixi més el vi, el gaudeixi més i conegui el món del vi".

"ENTRE VINYES", EL PROGRAMA DE VINS CATALANS DE TVE CATALUNYA

Es tracta d'una sèrie divulgativa de 13 capítols que, amb la col·laboració de l'INCAVI i els respectius Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, té com a objectiu oferir una mostra representativa dels productes vinícoles elaborats a les 12 D.O. existents a Catalunya. Cadascun dels capítols estarà dedicat de manera monogràfica a una D.O. que aniran precedits d'un capítol especial que serà de presentació de la sèrie.

En cadascun dels programes es vol promoure i fomentar la cultura del vi, el coneixement dels vins de qualitat elaborats a les diferents D.O. de Catalunya i mostrar les activitats d'oci relacionades amb l'àmbit vinícola que cadascuna d'elles pot oferir al públic.

El programa "Entre Vinyes" vol apropar l'àmbit de la cultura del vi a un nombre majoritari d'espectadors, defugint d'un públic especialitzat o massa entès, amb l'objectiu d'atraure a un perfil d'espectador que també seria potencial consumidor d'aquests productes, però sense renunciar al rigor i la solvència en els seus continguts.

En successius capítols, "Entre Vinyes" oferirà reportatges que permetran conèixer els trets que defineixen, tant des del punt de vista històric, climàtic, orogràfic, geogràfic o humà, les Denominacions d'Origen catalanes i les raons que expliquen per què es produeixen uns vins en una determinada zona.

A més, el programa mostrarà alguns dels cellers més destacats de les respectives D.O., els productes que s'hi elaboren i de la mà dels seus responsables coneixerem les seves característiques, les històries que hi ha al darrera, els processos d'elaboració, les innovacions tecnològiques i les respectives singularitats que els caracteritzen.

També oferirà un conjunt d'activitats que es poden realitzar en les D.O. mentre es visita un celler (passejades a peu, amb bicicleta, a cavall, en carro, amb segway, tastos a cegues, cates, tractaments de salut, pícnics entre vinyes, festes,...). Un conjunt de propostes d'oci i de lleure relacionades amb la cultura del vi, on els seus participants seran els seus protagonistes perquè seran ells els que explicaran quines són les seves impressions mentre les realitzen.

El programa comptarà amb la presència i l'assessorament de la prestigiosa sommelier, de reconeixement internacional, Meritxell Falgueras que cada setmana realitzarà una selecció representativa de vins destacats de cada D.O. per a comentar els seus trets i característiques principals. A les seves intervencions, la Meritxell Falgueras ens introduirà en el coneixement de diferents aspectes del vi i en la seva terminologia per a fer-la més assequible i comprensible a l'audiència.

I no ens oblidarem dels maridatges. A cada programa maridarem un vi excel•lent de la D.O. amb un plat elaborat per un restaurador prestigiós de la zona que visitarem.

El programa "Entre Vinyes" s'emetrà cada diumenge a les 13:00 hores amb una periodicitat setmanal per La 2 de TVE Catalunya.

CAPÍTOLS "ENTRE VINYES"

1. Introducció de la sèrie.

2. D.O. Pedenès

3. D.O. Tarragona

4. D.O. Alella

5. D.O. Pla de Bages

6. D.O. Conca de Barberà

7. D.O. Montsant

8. D.O. Priorat

9. D.O. Catalunya

10. D.O. Costers del Segre

11. D.O. Terra Alta

12. D.O. Empordà

13. D.O. Cava

PRIMER PROGRAMA: LA VEREMA I UNA VISIÓ GLOBAL DE LES 12 D.O. CATALANES

Catalunya és terra de vins. El vi i la vinya formen part de Catalunya, de la seva cultura, tradició i paisatge des de fa més de dos mil anys.

Amb aquest primer capítol del programa ”Entre Vinyes”, encetem una sèrie de producció pròpia de TVE Catalunya que ens portarà per les diferents denominacions d’origen de Catalunya. A cada capítol veurem i gaudirem de diferents maneres de fer, d’entendre i d’estimar el vi i la vinya. I els seus protagonistes seran els productors, elaboradors, enòlegs, pagesos i especialistes del món de la vinya i del vi.

A través d’ells aprendrem i coneixerem la diversitat i la riquesa de les varietats que es conreen a Catalunya i que són l'herència d'una de les activitats productives més antigues que ha realitzat l'ésser humà. Aquesta presència ancestral ha convertit Catalunya en un país vitivinícola, on la vinya s'estén per una bona part del seu territori.

En aquest primer programa dedicarem un extens apartat a la verema. Un equip del programa ha enregistrat durant diversos dies, les diferents maneres de fer la verema a Catalunya. Podreu veure com es realitza la verema manual, la mecanitzada i també la que es fa de nit. Aquesta última és una tècnica que permet estalviar costos energètics. D'aquesta manera, el most arriba més fresc al celler i no cal destinar tanta energia a refrigerar-lo fins que arribi als 15 graus.

Gaudirem dels múltiples paisatges que dibuixen extraordinaris paratges on es desenvolupa la vinya arreu de Catalunya. Us mostrarem cadascuna de les nostres Denominacions d’Origen que tenen una especificitat orogràfica que les fan úniques.

Us oferirem una petita mostra dels cellers que veurem en els següents capítols. Hem enregistrat imatges de prop d'un centenar de cellers per a veure quins són els seus trets distintius i parlarem amb els seus responsables per a que ens expliquin de quina manera entenen el món del vi.

Mostrarem la diversitat de varietats de raïm que es produeixen a Catalunya, des de les més tradicionals fins a les originàries d'altres països, sense oblidar-nos de les que s'han recuperat, com la “morenillo”.

Entrevistarem Jordi Bort, director general de l'Institut Català del Vi (INCAVI), per a que ens parli de la situació del vi a Catalunya, les característiques dels productes que s'hi elaboren i de l'impuls que des del seu organisme se li vol donar a l'enoturisme, entre d'altres temes. Un conjunt d'activitats d'oci que permeten als visitants conèixer la vinya des d'un munt de propostes turístiques.

I comptarem amb la presència de la prestigiosa sommelier Meritxell Falgueras que ens acompanyarà per a donar-nos consells i oferint-nos coneixements sobre el món del vi i les varietats de raïm que es produeixen a Catalunya.

EQUIP DEL PROGRAMA

Direcció: Francesc M. López

Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella

Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier

Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo

Producció: Isabel Blesa, Ariadna Brescó i Marc Royo

Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

RTVE

anterior siguiente