Anterior Celebra el Día del Libro desde la Biblioteca Nacional con Radio 3 Siguiente Especial 'De película' desde el 21º Festival de Málaga Arriba Ir arriba
tve
Dimarts 10 de juliol a les 20:30h a La 2

La 2 analitza la faceta més política de Domènech i Montaner

  • L'arquitecte va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles i va passar per diverses formacions polítiques

  • El documental compta amb la col·laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau

|

TVE a Catalunya emet "Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític" que ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política.

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il•lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives.

Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista.

Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La Política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar.

Com en uns vasos comunicants, l'Arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música i l'Hospital de Sant Pau (aquestes dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO).

Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col•laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau.

L'any 2012 marcarà el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui estan remodelant per fer-ne una Universitat de les Nacions Unides.

Más contenidos de RTVE

anterior siguiente