Anterior REE y RNE convocan el XXVI Premio de Teatro Radiofónico Margarita Xirgu con la colaboración de la Fundación SGAE Siguiente 'De película', desde el Festival de San Sebastián Arriba Ir arriba
Dimarts 10 de juliol a les 20:30h a La 2

La 2 analitza la faceta més política de Domènech i Montaner

  • L'arquitecte va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles i va passar per diverses formacions polítiques

  • El documental compta amb la col·laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau

|

TVE a Catalunya emet "Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític" que ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política.

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il•lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives.

Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista.

Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La Política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar.

Com en uns vasos comunicants, l'Arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música i l'Hospital de Sant Pau (aquestes dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO).

Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col•laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau.

L'any 2012 marcarà el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui estan remodelant per fer-ne una Universitat de les Nacions Unides.

Más contenidos de RTVE

anterior siguiente