Enlaces accesibilidad
56ena EDICIÓ PREMIS SANT JORDI DE CINEMATIGRAFIA DE RADIO NACIONAL D'ESPAÑA

Fernando Trueba: "'Chico y Rita' no existiria sense el suport de TVE"

  • Ahir a la nit es van lliurar els guardons de la 56 edició dels Premis Sant Jordi de Cinematografia de RNE
  • José Coronado va agrair el reconeixement als crítics i a RNE perquè "reforça la idea que hem fet una bona feina"
  • Michelle Jenner va compartir el premi amb Montxo Armendáriz director del film "No tinguis por" per fer "una pel·lícula tan necessària"
  • Benigno Moreno, director de RNE, va lliurar el premi especial a la trajectòria a l'actriu Julieta Serrano

Per

Anit es van lliurar els Premis Sant Jordi de Cinematografia de RNE a l'Antiga Fàbrica de cerveses Estrella DAMM. Entre ells, Fernando Trueba i Javier Mariscal, directors de la pel·lícula 'Chico y Rita', Michelle Jenner, José Coronado i Julieta Serrano.

Kike Maíllo va ser el primer a pujar a escenari a recollir el seu premi per la pel·lícula 'Eva' com a millor opera prima. El director va agrair a RNE el suport immens que els ha donat des de l'estrena de la pel·lícula i a TVE per avalar al cinema espanyol.

L'estatueta de Sant Jordi a la millor pel.lícula espanyola se la va emportar 'Chico y Rita' una apassionant cinta d'animació que relata una història d'amor a la Cuba dels anys quaranta. El president de l'Acadèmia de Cinema, Enrique González Macho, va ser l'encarregat de lliurar el premi a Fernando Trueba i Javier Mariscal. El dissenyador va agrair rebre el premi a Barcelona "a casa, on s'ha fet la pel·lícula". De la seva banda, Fernando Trueba va destacar l'esforç que fa el sector públic pel cinema: "'Chico y Rita' no existiria sense l'ajuda de TVE". Trueba a més va defensar el sector públic audiovisual i va dir que no s'hauria de "qüestionar, en tot cas el que hauríem de qüestionar és el sector privat".

José Coronado va rebre de mans de l'actriu Leticia Dolera el premi a millor actor. Coronado va agrair el guardó als crítics ia RNE perquè "reforça la idea que hem fet una bona feina". També va dedicar el premi al director de 'No hi haurà pau per als malvats' Enrique Urbizu i a tot l'equip "perquè això ha estat un treball d'equip". A més va recordar que aquest any celebra les seves noces de plata com a actor i va recordar el seu amor per Catalunya i Barcelona on d'aquí a uns dies començarà el rodatge del seu últim film.

Michelle Jenner, que rebia el seu primer premi, va voler compartir-lo amb Montxo Armendáriz director del film 'No tinguis por' per "fer una pel·lícula tan necessària" i per donar-li l'oportunitat d'interpretar a Sílvia. A més, va voler donar suport a les persones que pateixen maltractament com el seu personatge a la pel·lícula "una vegada vaig llegir una frase: valenta no és el que no té por sinó el que el té i lluita amb ell, així que aquest premi és per a tots els valents que han patit abusos i que lluiten cada dia per tirar endavant ".

Un dels moments més emotius de la nit va arribar amb el premi especial a la trajectòria per l'actriu catalana Julieta Serrano. L'actriu es va emocionar en contemplar com tot el públic es posava de peu al aplaudir per mostrar el seu reconeixement i el seu afecte. El director de RNE, Benigno Moreno, va ser l'encarregat d'entregar l'estatueta a l'actriu. Julieta Serrano va agrair el premi i va explicar que la seva carrera l'hi havia "l'esforç, al treball ia la tenacitat i a la gent que m'ha acompanyat en aquest trajecte". A més, va dedicar el premi especialment a la seva mare "una lluitadora i una treballadora excel·lent".

En l'apartat internacional, la pel·lícula francesa 'The Artist', de Michel Hazanavicius, un homenatge al cinema mut en blanc i negre, va aconseguir el premi a millor pel·lícula estrangera, el distribuïdor del film, Enrique González Khun, va ser l'encarregat de recollir-lo. I Kirsten Dunst ('Melancolia') i Michael Fassbender ('Jane Eyre' i 'Un mètode perillós'), van aconseguir el premi a millor actriu i millor actor estrangers, respectivament.

També es van lliurar els premis Rosa de Sant Jordi a les millors pel·lícules espanyola i estrangera elegits per votació dels oients de Ràdio 4. Aquest any, els oients van triar com a millor pel·lícula espanyola a 'La piel que habito', de Pedro Almodóvar, protagonitzada per Elena Anaya i Antonio Banderas. El germà del director i productor de la pel·lícula, Agustín Almodóvar, va recollir el premi de mans d'una de 'les noies Almodóvar', Loles León.

La Rosa de Sant Jordi com a millor pel·lícula estrangera va ser per a 'Drive', de Nicolas Winding Refn i protagonitzada per Ryan Gosling i Carey Mulligan.

I el Premi Sant Jordi a la indústria va recaure en el director, guionista i productor de cinema català Ventura Pons. L'actriu i presentadora Rosa Maria Sardà va recollir el premi en nom seu ja que el director estava assistint al lliurament d'un altre guardó als Estats Units.

L'acte va estar presentat per la directora del programa "Directe 4.0" de Ràdio 4, Xantal Llavina i el periodista de TVE, Oriol Nolis, a més de les aparicions de l'actor Quim Masferrer com espontani que va arrencar les rialles dels presents, entre ells el president de l'Acadèmia de Cinema, Enrique González Macho, al costat de les vicepresidentes Marta Etura i Judith Colell.

Aquest dissabte, l'espai 'Miradas 2' (18.50 hores) oferirà un resum de la gala a La 2 de TVE.

Radio

anterior siguiente