Enlaces accesibilidad
Aturades

Vaga general entre els aldarulls postsentència

La vaga es produeix quatre dies després de conèixer la sentència del Suprem

Per
Un comerç de Girona anuncia que tanquen per Vaga General
Un comerç de Girona anuncia que tanquen per Vaga General

La vaga general a Catalunya ha arrencat amb talls a diverses carreteres i amb problemes de mobilitat que es preveuen que es puguin incrementar al llarg de la jornada. L'aturada l'han convocat els sindicats minoritaris independentistes, la Intersindical-CSC i la IAC. Tot i això, la Intersindical representa el primer sindicat de funcionaris de la Generalitat. Es defineixen com "la primera força sindical d'obediència nacional" i representen a sectors com l'educació, la banca, el metall o les administracions públiques.

Aquesta vaga general la convoquen quatre dies després de la publicació de la sentència del judici del procés tot i que a la convocatòria oficial de la Intersindical-CSC argumenten que cal procurar un salari mínim interprofessional, unes pensions vinculades a l'IPC i la derogació de les últimes reformes laborals. De fet, aquesta vaga s'havia fixat per divendres de la setmana passada però encara no havia sortit la sentència i es va posposar fins al 19 d'octubre.

Han convocat un "piquet central" a les 12.00 hores davant de la Universitat de Barcelona "per a parar-ho tot" i una marxa ciutadana a les 17.00 hores als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Es preveu que els manifestants baixin pel Passeig de Gràcia fins a l'altura de Gran Via, on dimecres es van produir els aldarulls més violents d'aquesta setmana, fins al dia d'avui, que van acabar amb 32 persones detingudes, segons els Mossos d'Esquadra.

A la convocatòria s'hi han afegit diversos grups de CDR, com el de Girona, que parlen d' "independència o bloqueig".

LA PATRONAL

La patronal catalana Foment del Treball rebutja la convocatòria de vaga. Javier Ibars, director de Relacions Laborals de Foment, assegura que és una "vaga política motivada per temes no laborals encara que a la seva convocatòria facin constar la reforma del 2012". En aquest sentit, afegeix que "s'hauria de considerar il·legal perquè no obeeix a reivindicacions laborals". Tot i això, la reconeixen perquè "els tribunals no s'han posicionat" al respecte i, per aquest motiu, han enviat una circular a les seves empreses per a informar-los dels serveis mínims que han de complir. En un comunicat, Foment afirma que la vaga "perjudica els interessos dels treballadors i de l'activitat empresarial".

En canvi, la Cambra de Comerç de Barcelona dóna suport a aquesta vaga per considerar que "és una resposta unitària d'institucions i ciutadania en contra de la sentència del Suprem". A la seva declaració institucional afirma que defensa les mobilitzacions sempre que siguin en un "entorn unitari de no-violència".

Las 'Marchas por la libertad', en imágenes

anterior siguiente
7 Fotos 1 / 7 ver a toda pantalla
  • Independentistas en ''Marchas por la libertad''

    Independentistas en las ''Marchas por la libertad'' en Cataluña

    Simpatizantes independentistas durante el recorrido desde Tárrega por la Autovía A-2 de una de las "Marchas por la libertad", movilizaciones de protesta contra las condenas a los líderes del procés, que arrancan desde cinco puntos -Girona, Vic, Berga, Tàrrega y Tarragona- para confluir el viernes en Barcelona.

  • Independentistas inician las ''Marchas por la libertad''

    Independentistas en las ''Marchas por la libertad'' en Cataluña

    En Girona, al menos 10.000 personas se han echado a la carretera, según han informado los Mossos d'Esquadra, provocando la apertura de las barreras de los peajes de la AP-7 -donde han colocado una enorme estelada en la salida de Fornells- y cortes de tráfico hasta el aeropuerto de la ciudad.

ATURADA TÈCNICA A SEAT

Davant les possibles incidències en la mobilitat, Seat ha decidit suspendre la seva activitat. En total, han suprimit 5 torns de treball: el de la tarda i nit d'ahir i els 3 torns d'avui. Sindicats i direcció han aprovat una parada tècnica per garantir que els treballadors "es puguin desplaçar amb normalitat". Segons ens han explicat fonts de l'automobilística, es vol evitar que "la gent es quedi atrapada ja sigui per arribar al seu lloc de treball o per tornar a les seves cases".

Es preveu que, a més de la vaga convocada, hi hagi problemes a la planta de producció de Martorell, ja que en aquesta localitat barcelonina conflueixen les dues Marxes per la Llibertat de Tàrrega i Tarragona.

El president del comitè d'empresa del fabricant automobilístic estima que aquesta aturada tècnica de dia i mig de les tres línies de producció de Martorell -la que fabrica l'Ibiza i l'Arona, la del León i la de l'A1- implica deixar de produir uns 3200 vehicles.

SERVEIS MÍNIMS

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims d'obligat compliment. El 'conseller' de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, va signar dimecres el decret per a blindar diversos serveis d'interès públic. Dies abans, havia piulat al seu compte personal "no ens rendim, persistim i guanyarem".

METRO I BUSOS, AL 50%

Al transport públic de RENFE els serveis seran del 33% com a mínim durant tota la jornada però en el cas dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i de l'empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que inclou metro, autobusos i tramvies, s'hi han fixat uns serveis de fins al 50% en hora punta, és a dir, de 6:30 a 9:30 i de 17:00 a 20:00. Durant la resta del dia serà del 25% del servei.

Pels transports de viatgers urbans i interurbans i pel servei d'autobús que uneix Barcelona amb l'aeroport del Prat, s'ha dictat que es garanteixi el 50% del servei habitual.

LES ESCOLES OBRIRAN

En educació, es garanteix que els centres romanguin oberts encara que els mestres optin per secundar la vaga. Des de les escoles s'ha informat als pares que poden portar als seus fills a classe perquè sempre hi haurà algú que els atengui en cas que el docent no vagi a treballar.

Als centres escolars públics i privats hi anirà un membre de l'equip directiu, un professor per cada sis classes d'infantil i de primària i un mestre per cada quatre aules. A més, a les llars d'infants hi haurà un terç de la plantilla.

Protesta estudiantil en Barcelona

Protesta estudiantil en Barcelona THO

A les universitats, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha cridat a la vaga sota el lema "aturem tot contra la repressió a tot un poble". Els universitaris han estat un dels col·lectius més mobilitzats en convocatòries anteriors i ja van protestar el passat dilluns quan van sortir les condemnes.

ELS CENTRES MÈDICS

Les urgències comptaran amb el 85% de les dotacions i el 95% de personal de seguretat privada. El servei d'urgències, tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i la neteja de les zones de risc funcionaran amb normalitat. També duran a terme operacions inajornables.

Els serveis mínims dels Centres d'Atenció Primària (CAP) seran d'un mínim del 25% del servei ordinari i les farmàcies treballaran com si estiguessin al torn de nit i de guàrdia.