Enlaces accesibilidad
Institucionals

Resposta política a la sentència

  • Polítics i institucions es posicionen a favor i en contra de la sentència
  • Sánchez en garanteix el seu "cumpliment íntegra"
  • Torra exigeix amnistia i demana una reunió amb el Rei

Per
Oriol Junqueras está en prisión preventiva por su implicación en el sumario abierto por el procés hacia la declaración unilateral de independencia en Cataluña.
Oriol Junqueras está en prisión preventiva desde el 2 de noviembre.

Quim Torra i el govern de la Generalitat preveuen una resposta a la sentència del procés. El president reclama una amnistia i demana, per carta, reunir-se amb el Rei Felip VI i Pedro Sánchez. El president del Govern en funcions ha explicat que el judici s'ha dut a terme amb transparència i que la sentència s'ha d'acatar. Ha parlat també d'obrir una nova etapa basada en el diàleg.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, considera que "s'hi han acarnissat" i ha qualificat la sentència de "venjança". El líder republicà ha assegurat que la sentència és un "càstig per a tots els que viuen a Catalunya" i s'ha mostrat "emprenyat" i "indignat".

Junqueras: Vull viure en un estat democràtic en què votar no sigui delicte, sinó que ho sigui impedir-ho per la força

Aquí podeu escoltar de forma íntegra les paraules del líder republicà des de la presó de Lledoners minuts després de conèixer la seva pena: 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació. En aquesta conversa telefònica, el líder republicà assegura que ara tenen "més motius per voler la independència i per seguir defensant la justícia, la llibertat i el progrés".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al Rei Felip VI per demanar una reunió urgent per "parlar i donar la veu a la ciutadania". En una compareixença trinlingua a Palau i acompanyat pel conjunt de l'executiu, Torra ha demanat "amnistia" pels Jordis, Junqueras, Forcadell i la resta d'exconsellers empresonats per organitzar l'1O. El President ha convocat demà una reunió extraordinària del seu gabinet i vol comparèixer al Parlament de Catalunya per donar la seva visió.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al President en funcions, Pedro Sánchez, que tingui "empatia" davant la "crueltat" de la sentència del procés. En la seva declaració institucional, Colau li ha reclamat que "no tanqui cap sortida al conflicte per un càlcul electoral" i ha afirmat que "mostrar empatia és senyal de fortalesa, no de debilitat".

SÁNCHEZ GARANTEIX EL CUMPLIMENT "ÍNTEGRA" DE LA SENTÈNCIA

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, descarta l'indult dels condemnats i ha fet una crida a obrir una "nova etapa" de diàleg arran de la sentència del procés. Sánchez ha exigit el "cumpliment íntegra" del veredicte i ha assegurat que l'executiu estarà "atent" per actuar amb "responsabilitat i firmesa". Segons el President en funcions, el procés judicial s'ha fet amb "plenes garanties i absoluta transparència". En el seu discurs institucional també ha parlat de "naufragi" de l'independentisme.

CONTRARIS A LA SENTÈNCIA

Esquerra Republicana fa una crida a respondre "al carrer i a les urnes". Titlla la sentència d'"una irresponsabilitat històrica". La seva portaveu Marta Vilalta creu que provocarà un "terratrèmol polític i social". En aquest sentit, també s'ha expressat la candidata de JxCat a les eleccions del 10-N Laura Borràs. Des del Parlament ha conclòs que el veredicte "enterra el dret a tenir una justícia justa".

El portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha mostrat "rebuig i indignació" davant "una sentència que marcarà la història de Catalunya" que ha definit com "una de les pàgines més negres" perquè "sembla respondre més a la voluntat de venjança que a la voluntat de justícia".

PARTIDARIS DE LA SENTÈNCIA

Ciutadans ha culpat el president Quim Torra del "caos" que hi ha als carrers aquest dilluns. En una atenció als mitjans als passadissos del Parlament, Inés Arrimadas i Lorena Roldán han demanat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que no indulti els condemnats i que no hi hagi "privilegis penitenciaris".

Des del PSC, el primer secretari Miquel Iceta ha afirmat que la sentència del Tribunal Suprem és "producte de l'error comès pels independentistes de saltar-se la llei i del fracàs de la política". Ha fet una crida a la "serenitat" i ha afirmat que el seu partit "esmerçarà tots els esforços per trobar camins d'entesa entre els catalans i el conjunt dels espanyols".

Qui ha fet responsable Pedro Sánchez del que passi al carrer és el líder del PPC, Alejandro Fernández. Ha reclamat al president del Govern que garanteixi "l'ordre, la seguretat i la llibertat", "si és necessari" intervenint els Mossos d'Esquadra.