Racons - La petjada del Cister
Racons  La petjada del Cister 3

En aquest capítol de RACONS us proposem un recorregut per l'herència que l'Ordre del Cister ha deixat a Catalunya. Visitarem tres dels monestirs...

18/07/2011 00:29:12
La petjada del Cister La petjada del Cister
La petjada del Cister 00:29:12 18/07/2011
Sinopsis

 En aquest capítol de RACONS us proposem un recorregut per l'herència que l'Ordre del Cister ha deixat a Catalunya. Visitarem tres dels monestirs cistercencs més emblemàtics de Catalunya, cadascun d'ells a una comarca diferent: Santes Creus a l'Alt Camp, Santa Maria de Poblet a la Conca de Barberà i Vallbona de les Monges a l'Urgell.

El Monestir de Poblet és un referent obligat dins la història de la Corona d'Aragó i el conjunt cistercenc habitat més gran d'Europa, forma part de La Ruta del Cister i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1991.

El Monestir de Santes Creus va ser fundat a Valldaura el 1150 i es va establir definitivament el 1158. Durant segles va passar per diverses etapes fins que l'any 1835 es va produir l'exclaustració definitiva dels monjos. Actualment, al no tenir vida monàstica els visitants poden endinsar-se en cadascun dels seus racons que conserven en cada pedra el record de la seva història.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona és l'únic cenobi cistercenc femení de La Ruta del Cister, un centre actiu d'espiritualitat, art i cultura.

Sentirem la veu dels monjos i els seus cants gregorians a través dels claustres, trobant-nos paratges sorprenents, com ara un pou de gel al bell mig del bosc del monestir de Poblet. Visitarem també un paisatge marcat pels escenaris de la guerra, amb les restes de la L-2, una línia fortificada de defensa republicana, que dividia Catalunya de nord a sud i passava per aquestes comarques.

El GR-175

A banda d'un fàcil accés en automòbil a la zona, també podem apropar-nos caminant o en bicicleta tot seguint la Ruta del Cister GR-175 que forma part de l'extensa xarxa de senders senyalitzats d'Europa. El seu traçat circular ens permet fer senderisme per paratges suggerents que enllacen els tres monestirs.

El recorregut total suma 105 kilòmetres a peu i 108 kilòmetres en BTT. Està totalment senyalitzat amb les característiques marques blanques i vermelles de GR (sender de Gran Recorregut), amb pals indicadors que incorporen informació addicional del lloc on es troben i la seva altitud.

Ficha técnica
Dirigido por
Francesc López
Géneros
Viajes
Idiomas
Catalán