• Moments - Joguets i Joguines

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Joguets i Joguines

Moments - Joguets i Joguines

22 juny 2012

De joguines n'hi ha de tot tipus i formes. Per que un objecte, sigui el que sigui, es pugui convertir en una joguina tan sols cal la imaginació d'un nen i poca cosa més. Diu el diccionari que "jugar" és "passar el temps en alguna cosa que un fa amb el sol objecte d'entretenir-se i divertir-se", i això es pot fer de moltes maneres.

Jocs i joguines no són només un entreteniment, també són instruments que serveixen per construir imaginaris i identitats i són essencials per desenvolupar el potencial de les nenes i els nens alhora que acompleixen una tasca educativa: els joguets milloren el caràcter i la capacitat cognitiva, estimulen la creativitat i ajuden en el desenvolupament d'activitats físiques i mentals que són necessàries per la vida futura.

Si durant la infància el model principal d'aprenentatge i expressió és el joc i la joguina, no és d'estranyar que aquests siguin reflex de la nostra societat i del que ens envolta, i esdevinguin transmissors de valors socials. De fet, són les eines amb que nens i nenes adquireixen coneixements i comportaments que formaran part del seu bagatge com a persones, convertint-se en elements vehiculars per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat.

Les joguines han experimentat una evolució com a conseqüència de la introducció de les noves tecnologies i necessitats que han anant sorgint, i és així que ens parlen de l'època històrica en què nasqueren i de la societat que les ha fet servir: antigament s'empraven els materials de la natura per a l'elaboració de joguines senzilles; després, en el seu desenvolupament s'hi van incorporar la tela i altres materials de simple procés. Posteriorment van aparèixer les joguines metàl·liques, fetes de llauna o llautó.

Actualment, l'elaboració de productes de materials sintètics, així com la injecció de plàstic, permeten la producció a gran escala de figures, joguines completes o parcials, a més d'una gran diversitat d'objectes. Els estàndards moderns en la indústria requereixen, per raons preventives de salut, que els materials no siguin tòxics i que el disseny de joguines consideri la duresa dels materials, per tal de ser més segurs o menys perillosos, mentre que resta obert el debat sobre els beneficis dels videojocs, representació actual de les joguines del futur.

L'historiador i poeta JOSÉ CORREDOR-MATHEOS, el col·leccionista i director del Museu del Joguet de Catalunya JOSEP M. JOAN, i l'assessora pedagògica IMMA MARÍN ens acompanyaran en aquest nou capítol del "MOMENTS" que, com sempre, presentarà i conduirà Raül Díaz.

veure més sobre "Moments - Joguets i Joguines" veure menys sobre "Moments - Joguets i Joguines"

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

    Ens sap greu. No hi ha vídeos o àudis per a la vostra recerca.

    Proveu a fer una altra recerca amb altres filtres o feu clic al botó 'Tots els vídeos i àudis'.