Noms propis: Fina Birulés - Pensament que mou a l'acció | RTVE Play
Noms propis  Fina Birulés - Pensament que mou a l'acció

28/02/2016 00:27:25
Recomendado para todos los públicos
Fina Birulés - Pensament que mou a l'acció Fina Birulés - Pensament que mou a l'acció
Fina Birulés - Pensament que mou a l'acció 00:27:25 28/02/2016
Recomendado para todos los públicos
Sinopsis

Fina Birulés, filosofa i doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació de la UB

"La filosofia té a veure en pensar allò que fem. Si no es fa res, no es pot pensar gaire cosa", així explica la Fina Birulés a la Montse Busquets el fonamental que són les "idees" que deriven en "acció", així com també la importància de "pensar tant abans, com després d'actuar".

Aquesta filòsofa, doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona, va ser la impulsora d'un grup de recerca amb l'objectiu de trobar i fer públic el pensament de les dones pensadores al llarg de la història. Tanmateix, no creu en que hi hagi una mirada masculina i una altra de femenina, "sinó vivències diferents d'uns i altres", per contra sí que afirma: "El que hi ha és un cànon masculí". Potser per aquesta manera de valorar el gènere, va escollir estudiar en profunditat, entre d'altres, a la pensadora alemanya Hannah Arendt de qui va publicar un llibre de referència sobre el bé i el mal.

Hannah Arendt, que va seguir un dels judicis històrics contra el nazi Adolf Eichmann l'any 1946, va arribar a una conclusió controvertida perquè no establia la divisió del bé i del mal, sinó que va determinar que en la confessió d'Eichmann, corresponsable d'aquell genocidi, el que hi trobava era banalitat. Fina Birulés explica aquest mal banal resumint-lo en el gran perill que implica "una feina ben feta, sense pensar-ne les conseqüències".

Ficha técnica
Dirigido por
Anna Cler
Géneros
Cataluña
Idiomas
Catalán