Moments - El permís de conduir
Moments  El permís de conduir

Abans d'acabar el segle XIX arriben a Espanya els primers automòbils. Al principi atreien la curiositat i eren notícia als diaris, i des...

06/10/2013 00:11:58
El permís de conduir El permís de conduir
El permís de conduir 00:11:58 06/10/2013
Sinopsis

Abans d'acabar el segle XIX arriben a Espanya els primers automòbils. Al principi atreien la curiositat i eren notícia als diaris, i des d'aleshores el nombre de vehicles anà augmentant.

Un reglament del 17 de setembre de 1900 aprovat per Reial Decret -signat per la reina regent Maria Cristina- i publicat en la Gaceta de Madrid -que esdevindria en BOE-, obligava a matricular-los i a obtenir-ne els corresponents permisos de conducció a partir d'aquell moment: així es va començar a limitar la velocitat de circulació a 28 km/h a les carreteres i a 15/km/h en ciutat, però no va ser fins el 1907 quan s'aprovà el model de certificat que havia de servir per a senyalar com a aptes per a conduir a aquelles persones que el posseïssin.

Un Reial Decret aprovat el 1918 regulà la circulació de vehicles amb motor mecànic en les vies publiques d'Espanya i establia el límit de 67 anys per conduir, discriminant les dones per raó del seu estat civil: les casades necessitaven permís del marit per a obtenir la llicència de conduir, no sent necessari si eren vídues o solteres.

Obtenir el permís de circulació era una cosa prou complicada, tot i que en molts casos matriculació, examen de conduir i sol·licitud del permís de circulació eren simultànies.

L'Antoni Riu, qui fou cap provincial de Trànsit de Barcelona (1999-2004) i sots director de Formació i Divulgació de la DGT (2004-2001) ens acompanyarà, en un nou lliurament del "MOMENTS", en el recorregut per l'existència del permís de conduir durant la qual ha anat sofrint modificacions veient-se obligat a adaptar-se als avenços socials, tecnològics i en infraestructures. Amb el temps, sortosament , la normativa també s'hi ha anat acomodant.

"El permís de conduir" és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Jordi Renú i Arantxa Tormo per al programa "MOMENTS" que dirigeix i presenta Raül Díaz.

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán