Moments -  L'escoltisme
Moments  L'escoltisme

Milers d’infants i joves participen, cada cap de setmana, en tota mena d’activitats organitzades pels gairebé dos-cents caus escoltes federats que...

10/05/2015 00:12:07
L'escoltisme L'escoltisme
L'escoltisme 00:12:07 10/05/2015
Sinopsis

Milers d’infants i joves participen, cada cap de setmana, en tota mena d’activitats organitzades pels gairebé dos-cents caus escoltes federats que hi arreu de Catalunya. Aquesta és, sens dubte, la cara més visible del moviment escolta i guia al nostre país, però la proposta educativa dels agrupaments no es limita només als caps de setmana o a les vacances. Rere tot plegat, hi ha una tasca educativa que dura tot l’any. Una tasca que duen a terme prop de 4.000 caps que, de manera voluntària i entusiasta, dediquen part del seu temps lliure a transmetre els valors de l’escoltisme, l’esperit de compromís i les ganes de transformar la societat a les generacions més joves. Perquè no hi ha cap dubte que el cau és una escola de formació. Una escola on s’aprenen coneixements però, sobretot, actituds i aptituds. Una escola que ensenya tot un seguit de valors que esdevenen referents vitals de tots els escoltes. 

L’apassionant història de l’escoltisme i el guiatge comença l’any 1927, quan Josep Maria Batista i Roca introdueix a Catalunya un mètode educatiu –llavors absolutament innovador i revolucionari– basat en el contacte amb la natura. De seguida coincidirà amb Mn. Antoni Batlle i ambdós col•laboraran per al desenvolupament del moviment, interromput per l’esclat de la Guerra Civil i la dictadura franquista que suprimí les organitzacions que no eren del règim. A partir del 1943, però, els escoltes, encapçalats per Mn. Batlle reprenen llurs activitats que, paulatinament i gràcies a l’empara eclesiàstica aconseguida el 1956, fan créixer i evolucionar el moviment.

El compromís de l’escoltisme i el guiatge amb el país i la seva vocació de servei van fer que, en els anys foscos de la dictadura franquista els caus es convertissin en reductes de catalanitat i, malgrat la seva al•legalitat, fossin una veritable escola de ciutadania, participació i compromís. Moviments com l’Assemblea de Catalunya, la campanya “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” i la conformació dels partits polítics més importants de la transició i dels primers anys de la democràcia, tenen un component escolta. I aquesta influència del moviment es manté en moltes de les trajectòries de persones que han assumit responsabilitats en l’esfera col•lectiva. I és que l’escoltisme i el guiatge català són un gran patrimoni del país.

Per repassar la història del moviment i avaluar-ne la vigència dels seus principis i mètode, en aquest nou lliurament del “MOMENTS” comptem amb les aportacions de Jordi Porta, ex comissari de Minyons Escoltes i Guies i qui va ser el primer president de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, i Lluís Marco, comissari general de MEGSJC i actual vicepresident de la FCEG. 

“L’ESCOLTISME” és un reportatge elaborat per Margaret Rius per al “MOMENTS”, programa de La 2 de TVE-Catalunya que dirigeix i presenta Raül Díaz.

 

  

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán