Moments - La història dels guants
Moments  La història dels guants

Els guants són una peça de roba que sempre ha estat associada a un complement més del vestir, ja fos per una raó de fred o, senzillament, ...

18/01/2015 00:12:07
La història dels guants La història dels guants
La història dels guants 00:12:07 18/01/2015
Sinopsis

Els guants són una peça de roba que sempre ha estat associada a un complement més del vestir, ja fos per una raó de fred o, senzillament, d’elegància. L’origen és difós i no hi ha dades concloents però el que sí hi ha constància és que el faraons de l’Antic Egipte en portaven. El programa Moments d’aquesta setmana mostra, en unes imatges de cinema de l’any 1922, com la trobada del sarcòfag de Tutankamon va descobrir al món que la mòmia va ser enterrada amb guants.

La historiadora Eulàlia Morral, des del Museu Tèxtil de Terrassa, especifica que l’esplendor d’aquesta peça va arribar al segle XIX, sense treure importància a l’ús que es va fer en les cerimònies litúrgiques, com ho demostren uns guants de bisbe del segle XVII que Raül Díaz se atrevirà a treure d’un calaix del museu. De totes maneres, més enllà de la protecció o l’elegància, els guants també han tingut un significat bén diferent. L’escena de la pel•lícula Gilda als anys 40, on la protagonista es treu els guants, ha estat un referent inevitable a l’hora d’associar aquesta peça amb el sexe.

La confecció dels guants que des de fa segles recau en l’ofici dels guanters, ha evolucionat molt poc. Com expliquen Carmen Gracia i Luis Salgado, un dels pocs guanters que encara tallen guants com s’ha fet des de sempre, aquesta peça de vestir s’ha fet sempre de la mateixa manera generació rere generació. I a Espanya, segons ells, es on es fan els millors guants del món.

Aquest reportatge sobre els guants és un treball de Rosa Masip realitzat per Jordi Renú.

1era emissió - 18/01/2015

2ona emissió - 10/01/2016

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán