Moments - "Els electrodomèstics"
Moments  "Els electrodomèstics"

Un dels grans assoliments del segle XX fou la implantació dels electrodomèstics. Amb ells va arribar una revolució social i econòmica que modificà...

04/05/2014 00:11:50
"Els electrodomèstics" "Els electrodomèstics"
"Els electrodomèstics" 00:11:50 04/05/2014
Sinopsis

Un dels grans assoliments del segle XX fou la implantació dels electrodomèstics. Amb ells va arribar una revolució social i econòmica que modificà la vida dels ciutadans i, especialment, de les mestresses de casa. A Espanya va començar a generalitzar-se el seu ús a mitjans dels anys 40 entre les classe privilegiades, però és en els 60 quan iniciaren la veritable conquesta de la llar.

Les teories de la mecànica quàntica van fer possible una sèrie d’avenços tecnològics que suposaren l’empetitiment i, conseqüentment, l’abaratiment de les màquines que fan les tasques domèstiques o proporcionen oci a la llar. Una fita dins del desenvolupament de les tecnologies va ser la cursa espaial que permeté –i exigí- comprovar el seu funcionament al mateix temps que es somiava amb una societat hipertecnificada en la que tot ho fessin les màquines. Així, alguns sociòlegs van començar a parlar de l’”aldea global” en la que qualsevol esdeveniment es coneixia en qualsevol part del món, en qualsevol moment. El televisor es convertí en l’electrodomèstic rei i en l’aparador a través del qual arriba la major part de la informació i la publicitat, que crea noves necessitats: productes com rentadores, frigorífics, forns microones, rentaplats, televisors, ràdios, tocadiscs, ordinadors, etc,... són impensables sense el desenvolupament d’una societat de consum de masses.

Amb Josep Puig i Cabeza, enginyer industrial, Andreu Alfaro Hofmann, col•leccionista i interiorista, i Vicent Borràs, sociòleg, veurem com en poc més d’un segle els electrodomèstics han envaït les llars, canviant radicalment la vida quotidiana de la gent, donant-los més temps per a l’oci i per al consum fins al punt de fer impossible prescindir d’aquests aparells, fins i tot dels que comprem i gairebé fem servir.

“Els aparells electrodomèstics” és un reportatge de Margaret Rius ideat  per al programa MOMENTS que dirigeix i presenta Raül Díaz.

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán