Moments - "Els cotxes"
Moments  "Els cotxes"

La història de l’automobilisme va molt lligada a l'evolució de la indústria del motor de tombants de segle XIX i XX. A Catalunya, el primer vehicle...

06/04/2014 00:12:05
"Els cotxes" "Els cotxes"
"Els cotxes" 00:12:05 06/04/2014
Sinopsis

 La història de l’automobilisme va molt lligada a l'evolució de la indústria del motor de tombants de segle XIX i XX. A Catalunya, el primer vehicle amb motor d'explosió de l'estat, un tricicle, va ser patentat i construït l’any 1889 per l’enginyer industrial Francesc Bonet i Dalmau . Deu anys més tard es van matricular els primers automòbils a l'estat espanyol alhora que es fundava a Barcelona la Compañía General Española de Coches Automóviles E. de la Cuadra, Sociedad en Comandita que va tancar el 1901. I un any més tard, les instal•lacions que hostatjaren aquella primera empresa d’automoció van veure néixer el que després seria la barcelonina Hispano Suiza Fábrica de Automóviles, S.A. 

Aquells anys van ser testimonis de la fundació de l’Automòbil Club de Barcelona, embrió del Reial Automòbil Club de Catalunya, organitzador  de tantes i tantes curses de cotxes que contribuïren al desenvolupament de la indústria del motor.

Va ser als anys 50 quan la indústria automobilística catalana, empobrida després de la Guerra, reneix i apareix l’Eucort, les motos Vespa, el primer biscúter –fabricat a Sant Adrià de Besòs-  i s’instal•la a Barcelona la primera fàbrica SEAT de la que, el 1957, en sortiren els primers 600. El fort creixement dels esports de motor portà a la creació de gran quantitat de clubs, penyes i escuderies.

Aquesta setmana, gràcies als comentaris d’Àngel Lahoz, enginyer industrial, Albert Alumà, del RACC, i Antoni Freixa, del Centre Tècnic de SEAT, al MOMENTS de TVE-Catalunya parlarem de cotxes, de mecànica i mecànics, de velocitat, i...cremarem molta benzina mentre recreem la vista i intentem imaginar com serien les excursions, els trajectes a la feina i les sortides dels caps de setmana als volants dels cotxes d’època del col•leccionista olesà Arseni Martells.

I com no podia ser d’altra manera, qui conduirà el MOMENTS serà el director, Raül Díaz, i qui el copilotarà en la realizació, Jordi Renú.

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán