Moments - Història de la catifa a Catalunya
Moments  Història de la catifa a Catalunya

Aquest capítol del programa “Moments” està dedicat a conèixer des de diferents vessants la història de les catifes a Catalunya. Aquest objecte, que...

15/11/2015 00:12:09
Història de la catifa a Catalunya Història de la catifa a Catalunya
Història de la catifa a Catalunya 00:12:09 15/11/2015
Sinopsis

Aquest capítol del programa “Moments” està dedicat a conèixer des de diferents vessants la història de les catifes a Catalunya. Aquest objecte, que dóna comfort i decora l’interior de les cases europees des del segle XVIII, va arribar de l’orient, on, com explica la dissenyadora Nani Marquina, és on neix la cultura de la catifa des d’un passat molt remot. Per a perses i mesopotàmics, les catifes eren “les cases dels nòmades”, encara que també són l’element indispensable en les mesquites musulmanes.

A Catalunya, la primera fàbrica de catifes que es va obrir va ser a Sant Cugat als anys 20, on Tomàs Aymat, que havia après l’ofici a París, va dedicar la seva vida a confeccionar encàrrecs per a palaus i institucions tant locals com internacionals. Andreu Dengra, del Museu de Sant Cugat, mostra a “Moments” l’única foto existent de la catifa que va tenir la primera Generalitat de Catalunya. Aquesta catifa, que va desaparèixer l’any 1939, sense haver-se tingut cap noticia del seu destí, està certificada com una de les obres que van sortir de la manufactura de Tomàs Aymat. Per contra, “Moments” parla amb Nani Marquina, l’autora de l’actual catifa que hi ha a la Sala Daurada de la Generalitat on es reuneix el Govern Executiu.

El director de “Moments”, Raül Díaz Guillén, presenta aquest capítol envoltat de catifes fins i tot amb una de voladora.

1era emissió 15/372015

2ona emissió: 15/11/2015

Ficha técnica
Dirigido por
Raül Díaz
Géneros
Historia
Idiomas
Catalán