Carràrius | Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona -  RTVE.es
Carràrius  Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona

En aquest capítol Carràrius visita Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, coneixerà en aquestes cinc...

Disponible hasta 21-02-2222

02/04/2019 00:25:10
Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona
Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona 00:25:10 02/04/2019

Disponible hasta: 21-02-2222 23:00:00

Sinopsis

En aquest capítol Carràrius visita Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, coneixerà en aquestes cinc ciutats alguns dels calls jueus més importants del territori i quins són els elements principals que encara se'n conserven. També visitarà dues ciutats literàries amagades amb pseudònim i assistirà a una festa d'allò més animal.

Girona, Rubèn Muntañà farà un recorregut per la Plaça del Vi, descobrint algunes figures a les façanes amb una història per explicar. El carrer dels Ciutadans apropa al Call jueu, un dels més coneguts de Catalunya, i per acabar una visita a la Catedral, tota una temeritat arquitectònica amb anècdota.

'Carràrius' seguirà immers en el passat jueu a Besalú, on s'endinsarà en una de les mostres jueves més ben conservades del continent: el miqvé. A continuació desvetllarà la simbologia de la figura del lleó, que es troba representat en dos valuosos edificis de la vila.

Tàrrega va ser rebatejada amb el nom de Benaura per servir de localització de l'inici de la novel·la 'Mecanoscrit del Segon Origen'. Manuel de Pedrolo, el seu autor, es considera un dels escriptors catalans més prolífics, i aquesta és la seva obra més exitosa, malgrat no ser la seva preferida. El passeig pel casc antic de la ciutat també ens durà a conèixer un episodi oblidat fins fa uns deu anys: la matança de jueus, que va ser silenciada durant segles pels mateixos executors de la tragèdia.

Valls apareix com a Vilaniu als textos de Narcís Oller, considerat el pare de la novel·la moderna catalana. Posar-hi un sobrenom no va servir de res a l'autor, que va guanyar-se l'antipatia dels seus veïns perquè s'hi van veure retratats, sovint amb les seves pitjors gales. El recorregut per la ciutat, el bressol dels castells i les calçotades, també ens conduirà a descobrir una mostra artística única amagada dins una capella d'aspecte auster.

El passat segueix parlant-nos a cau d'orella a qualsevol racó de Solsona, un autèntic tresor en forma de vila fortificada. Aprofitarem per sumar-nos als itineraris que segueixen la pista dels caps de biga esculpits que omplen el municipi, i acabarem recordant una de les tradicions més bèsties del territori: la penjada del ruc, que, tot i no ser un animal autèntic, ha generat equívocs ben sonats.

Idiomas
Catalán