Esteu segurs que sabeu on viviu? Per què el vostre carrer té la forma que té, s'anomena com s'anomena i ocupa el lloc que ocupa? Qui hi ha viscut? Què hi ha passat? Quines històries, secrets i curiositats amaga? A Carràrius respondrem a totes aquestes preguntes visitant els carrers de les poblacions de Catalunya

Sort, Puigcerdà, Barcelona, la Seu d'Urgell i Montblanc 24:56 09 abril 2019

Carràrius visita SortPuigcerdàBarcelona, la Seu d'Urgell i Montblanc. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, coneixerà en aquestes cinc ciutats carrers embolcallats de misteri, carrers subterranis, carrers gremials, ciutats que han crescut al voltant d'una catedral i fortaleses medievals vinculades a la nostra llegenda més famosa, la llegenda de Sant Jordi.

A la vila de Sort, Rubèn Muntañà coneixerà dos dels seus habitants més il·lustres. Un, relacionat amb el món sobrenatural i la parapsicologia. L'altre, un famós heroi de guerra que va ser condemnat a mort, en un conegut episodi històric català. També tindrà temps per reviure petites històries anònimes però igual d'èpiques: les dels fugitius i presos de la segona guerra mundial, que van travessar els Pirineus pel "Camí de la Llibertat"; molts d'ells van estar captius a la presó d'homes de Sort, que actualment és un museu destinat a mantenir la memòria històrica.

Puigcerdà, 'Carràrius' descobrirà la ciutat soterrada que s'amaga al subsòl, una de les moltes peculiaritats d'aquesta important vila fronterera, que ha estat marcada des de sempre per la seva localització estratègica. També seguirà la pista de les conseqüències del terratrèmol medieval que va tenir lloc el dia de la Candelera, i que va sacsejar el territori de punta a punta. Els seus efectes es van notar aquí, prop de l'epicentre, i també a la següent ciutat de l'itinerari.

Barcelona, la tercera ciutat del programa, també va patir els efectes d'aquest desastre sense precedents. Encara es conserven esquerdes en alguns edificis de l'època, i està documentat que la rosassa de l'església de Santa Maria del Mar va arribar a desplomar-se completament. El programa també coneixerem altres detalls sobre aquest temple, i sobre els carrers que hi van a parar. Entre ells, el carrer més petit del país.

La Seu d'Urgell és un cas excepcional: una vila nascuda entorn d'una important catedral, on la influència de l'església és palpable tant en els noms dels carrers com en moltes característiques dels seus edificis. Rubèn Muntañà també seguirà la pista del seu famós mercat i la seva fira, considerada la fira més antiga de la península.

I per acabar, a Montblanc 'Carrarius' visitarà el punt on diu la tradició que se situa la llegenda de Sant Jordi, i farà un recorregut per l'entorn de la Plaça Major, una de les nostres places més conegudes, que té la peculiaritat de conservar un element pràcticament únic.

Els últims 13 documentals de Carràrius

 • Ver Miniaturas Veure Miniatures
 • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios
 • 24:56 09 abr 2019 Carràrius visita Sort, Puigcerdà, Barcelona, la Seu d'Urgell i Montblanc. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, coneixerà en aquestes cinc ciutats carrers embolcallats de misteri, carrers subterranis, carrers gremials, ciutats que han crescut al voltant d'una catedral i fortaleses medievals vinculades a la nostra llegenda més famosa, la llegenda de Sant Jordi. A la vila de Sort, Rubèn Muntañà coneixerà dos dels seus habitants més il·lustres. Un, relacionat amb el món sobrenatural i la parapsicologia. L'altre, un famós heroi de guerra que va ser condemnat a mort, en un conegut episodi històric català. També tindrà temps per reviure petites històries anònimes però igual d'èpiques: les dels fugitius i presos de la segona guerra mundial, que van travessar els Pirineus pel "Camí de la Llibertat"; molts d'ells van estar captius a la presó d'homes de Sort, que actualment és un museu destinat a mantenir la memòria històrica. A Puigcerdà, 'Carràrius' descobrirà la ciutat soterrada que s'amaga al subsòl, una de les moltes peculiaritats d'aquesta important vila fronterera, que ha estat marcada des de sempre per la seva localització estratègica. També seguirà la pista de les conseqüències del terratrèmol medieval que va tenir lloc el dia de la Candelera, i que va sacsejar el territori de punta a punta. Els seus efectes es van notar aquí, prop de l'epicentre, i també a la següent ciutat de l'itinerari. Barcelona, la tercera ciutat del programa, també va patir els efectes d'aquest desastre sense precedents. Encara es conserven esquerdes en alguns edificis de l'època, i està documentat que la rosassa de l'església de Santa Maria del Mar va arribar a desplomar-se completament. El programa també coneixerem altres detalls sobre aquest temple, i sobre els carrers que hi van a parar. Entre ells, el carrer més petit del país. La Seu d'Urgell és un cas excepcional: una vila nascuda entorn d'una important catedral, on la influència de l'església és palpable tant en els noms dels carrers com en moltes característiques dels seus edificis. Rubèn Muntañà també seguirà la pista del seu famós mercat i la seva fira, considerada la fira més antiga de la península. I per acabar, a Montblanc 'Carrarius' visitarà el punt on diu la tradició que se situa la llegenda de Sant Jordi, i farà un recorregut per l'entorn de la Plaça Major, una de les nostres places més conegudes, que té la peculiaritat de conservar un element pràcticament únic.

 • 25:10 02 abr 2019 En aquest capítol Carràrius visita Girona, Besalú, Tàrrega, Valls i Solsona. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, coneixerà en aquestes cinc ciutats alguns dels calls jueus més importants del territori i quins són els elements principals que encara se'n conserven. També visitarà dues ciutats literàries amagades amb pseudònim i assistirà a una festa d'allò més animal. A Girona, Rubèn Muntañà farà un recorregut per la Plaça del Vi, descobrint algunes figures a les façanes amb una història per explicar. El carrer dels Ciutadans apropa al Call jueu, un dels més coneguts de Catalunya, i per acabar una visita a la Catedral, tota una temeritat arquitectònica amb anècdota. 'Carràrius' seguirà immers en el passat jueu a Besalú, on s'endinsarà en una de les mostres jueves més ben conservades del continent: el miqvé. A continuació desvetllarà la simbologia de la figura del lleó, que es troba representat en dos valuosos edificis de la vila. Tàrrega va ser rebatejada amb el nom de Benaura per servir de localització de l'inici de la novel·la 'Mecanoscrit del Segon Origen'. Manuel de Pedrolo, el seu autor, es considera un dels escriptors catalans més prolífics, i aquesta és la seva obra més exitosa, malgrat no ser la seva preferida. El passeig pel casc antic de la ciutat també ens durà a conèixer un episodi oblidat fins fa uns deu anys: la matança de jueus, que va ser silenciada durant segles pels mateixos executors de la tragèdia. Valls apareix com a Vilaniu als textos de Narcís Oller, considerat el pare de la novel·la moderna catalana. Posar-hi un sobrenom no va servir de res a l'autor, que va guanyar-se l'antipatia dels seus veïns perquè s'hi van veure retratats, sovint amb les seves pitjors gales. El recorregut per la ciutat, el bressol dels castells i les calçotades, també ens conduirà a descobrir una mostra artística única amagada dins una capella d'aspecte auster. El passat segueix parlant-nos a cau d'orella a qualsevol racó de Solsona, un autèntic tresor en forma de vila fortificada. Aprofitarem per sumar-nos als itineraris que segueixen la pista dels caps de biga esculpits que omplen el municipi, i acabarem recordant una de les tradicions més bèsties del territori: la penjada del ruc, que, tot i no ser un animal autèntic, ha generat equívocs ben sonats.

 • 24:53 26 mar 2019 Carràrius visita els carrers de Lleida, Badalona, Manresa, Sant Feliu de Guíxols i Barcelona. Rubèn Muntañà, el presentador del programa, descobreix curiositats com escultures icòniques, mobiliari urbà únic, un casino d'influència indiana, inscripcions amagades i un temple romà oblidat. També coneixerà una de les vies comercials més llargues d'Europa i recordarà la construcció del primer ferrocarril de la península i els conflictes que va generar. A més, farà caure alguns mites ben arrelats de les nostres ciutats.

 • 24:25 19 mar 2019 Al capítol d'aquesta setmana, Carràrius visita Falset, Reus, Lloret de Mar, Vilassar de Dalt i Terrassa. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, recorre aquests cinc itineraris per visitar carrers i places històriques, on descobrir meravelles arquitectòniques i conèixer personalitats que van traspassar fronteres per triomfar a Europa i fins i tot a l'altra banda de l'oceà Atlàntic.

 • 24:33 12 mar 2019 Carràrius visita els carrers d'Olesa, Banyoles, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Sant Joan Despí. Rubèn Muntañà recorrerà aquests cinc itineraris per visitar ciutats marcades i transformades per la presència d'aigües termals, descobrir carrers plens de símbols, passejar per la Rambla Nova de Tarragona i conèixer els edificis de Josep Maria Jujol, artistes que segurament no reben el reconeixement que mereixerien.

 • 24:44 05 mar 2019 En aquest capítol Carràrius visita Sant Boi de Llobregat, Blanes, Igualada i Barcelona. El presentador del programa, Rubèn Muntañà, recorrerà carrers plens de jeroglífics esperant a ser desxifrats, carrers que tenen la sort de posseir meravelles de l'art gòtic civil, carrers dissenyats i marcats pels gremis que els ocupaven i carrers que han servit com a pista d'aterratge celestial.

 • 25:06 26 feb 2019 En aquest capítol, Carràrius visita Balaguer, Berga, Vic, Cervera i Santa Coloma de Farners. El presentador del programa, Rubèn Munañà, recorre l'escenari d'una de les nostres festes més conegudes, visita les dues ciutats universitàries catalanes per excel·lència i descobreix una de les places on van tenir lloc els fets que van acabar desembocant en la Guerra dels Segadors.

 • 24:12 19 feb 2019 'Carràrius' visita els carrers de Sabadell, Ripoll, Gandesa, Sant Feliu de Llobregat i Sant Andreu de la Barca. Rubèn Muntañà descobreix una farmàcia amb missatges ocults, una colònia tèxtil avançada al seu temps, la Farsa de Gandesa i la barca que dona nom a Sant Andreu, entre d'altres curiositats

 • 24:22 12 feb 2019 En aquest capítol 'Carràrius' visita cinc ciutats carregades de secrets per descobrir: Granollers, Reus, el Vendrell, la Garriga i Gavà. El presentador del programa, Rubèn Munañà descobreix de quina manera els mercats han canviat la història de dues de les ciutats. També coneix carrers que van ser testimonis de fets miraculosos, carrers amb aigües termals i jaciments prehistòrics únics.

 • 24:32 05 feb 2019 En aquest capítol 'Carràrius' visita unes altres cinc ciutats catalanes: Martorell, Sitges, Calafell, Rubí i Tarragona. El presentador del programa, Rubèn Munañà caminarà per carrers tatuats, carrers que tenen el seu propi castell i, en definitiva, carrers on la història es palpa a cada pam. Descobrirà una església fugitiva, el carrer més modernista de Catalunya i el passat romà de Tarraco.

 • 24:44 29 ene 2019 Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' visita les ciutats de Lleida, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Figueres i Barcelona. Els itineraris d'aquest capítol ens duen per antics camins de pelegrinatge, per construccions ocultes al subsòl, per carrers de genis i per carrers que fan olor de xocolata.

 • 24:44 22 ene 2019 Al capítol d'aquesta setmana 'Carràrius' visita cinc ciutats catalanes, des les terres de l'Ebre fins els Pirineus. Els itineraris tindran lloc a les ciutats d'Olot, Vielha, Tortosa i Torroella de Montgrí, i duran per carrers amb riu, carrers volcànics, carrers medievals i carrers renaixentistes. El Rubèn Muntañà explicarà secrets que ens poden passar desapercebuts a simple vista, visitarà cases-museu i descobrirà casualitats que poden canviar la vida d'una persona i d'una comarca sencera.

 • La Rambla

  La Rambla

  24:10 15 ene 2019

  24:10 15 ene 2019 Al primer capítol, Rubèn Muntañà ens explica la mecànica del programa i quins indrets de Catalunya coneixerem, per després donar pas a una de les nostres vies més universals, un carrer on ha passat pràcticament de tot: la Rambla de Barcelona.

Mostrant 1 de 1