Arxiu TVE Catalunya - Giravolt - El tron de la reconciliació
Giravolt (1974-1978)  Giravolt - El tron de la reconciliació

25/04/1997 00:22:14
Recomendado para mayores de 7 años
Giravolt - El tron de la reconciliació Giravolt - El tron de la reconciliació
Giravolt - El tron de la reconciliació 00:22:14 25/04/1997
Recomendado para mayores de 7 años
Sinopsis

Programa Giravolt en la seva etapa de 1994 a 1997. Dirigit per Magda Sampere, presentat per Rosa Maria Molló i realitzat per Joan Antoni Senante. El guió i redacció d'aquest reportatge és de Laia Massana i Mola. Emés a la Segona Cadena el 25 d'abri del 1997.

Reportatge del programa Giravolt: el 27 d'abril dia de la festa de la Mare de Déu de Montserrat és l'aniversari de l'entronització que es va fer el mateix dia el 1947. Se li va fer a la imatge un tro de plata pagat amb aportacions populars. Un fet que en aquells anys del franquisme més dur era d'un clar significat catalanista. Es va llegir textos en català -fet inaudit el 1947- i es a voler reconciliar els dos bàndols enfrontats a la Guerra Civil. Aquest reportatge mostra l'entronització i a gran resposta als actes del 1947. Josep Benet explica la importància d'aquell acte. Un monjo ensenya els vestits antics de la Mare de Déu. El monjo Adalbert Franquesa, sagristà el 1947. Benet i Franquesa parlen de la Comissió Abat Oliva creada per a recaptar fons per al tron.

La periodista Laia Massana a l'arxiu del monestir amb articles escrits per l'entronització, dels quals n'hi ha en català i censurats. Declaracions de Nemesi Solà, Manuel Cubeles, Jordi Bonet, Adalbert Franquesa i Marc Taxonera, monjo arxiver i de Josep Maria Ainaud de Lasarte. Taxonera i Massana despleguen una senyera i la medeixen: la van penjar uns excursionistes pels actes del 1947, expliquen com es va poder confeccionar i que les autoritats la van fer baixar de davant de la plaça. Imatges actuals

Ficha técnica
Reparto
Ricardo Soria (Realitzacio), Rosa María Calaf, Toni Serra, Merçe Remoli, Lulu Martorell, Gerorgina Cisquella, Jaume Codina, Xavier Caño, Joan Lluch, Anna Castells, Salvador Escamilla, Josep Maria Bachs, Lluis Quinquer, Carles Sentis, Jose Felix Pons, Sempronio, Rafael Pradas, Joan Anton Benach, Marius Carol, Montserrat Mompó, Carme Forcadell, Alex Baldoma, Carmen Garcia Ribas, Francesc Relea, Jaume Codina, Jordi Llado, Agusti Causí, Marta Bovet (Redacció)
Géneros
Cataluña
Idiomas
Catalán