www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
1265702
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Terenci Moix

Arxiu TVE Catalunya - Documental - Terenci Moix

08 des. 2011

Vaig conèixer Terenci Moix a finals dels anys setanta. Em va semblar una persona afable i extravertida, potser una mica extravagant, ja que li agradava anar d'enfant terrible, però els que el coneixien de la vora, com ara Benet i Jornet, sabien que era una pose, una manera de dir mireu-me, que sóc aquí. Em va agradar molt El dia que va morir Marilyn, llibre que el va fer famós a Catalunya. Reconec, però, que de tota la seva obra em quedo amb les seves memòries, la trilogia El peso de la paja, que malgrat estar escrita en castellà, l'alè, com diu Benet i Jornet, és del tot català. Tant en Sergi Castelar com jo sabíem que fer un especial Terenci no era fàcil, ja que podíem caure en la trampa d'explicar l'escriptor d'una manera superficial, perquè Terenci era molt mediàtic i de vegades podia semblar banal. El cert és que sota aquesta aparença s¿amagava una persona que de superficial no en tenia res. A Sant Cugat va fer unes magnifiques adaptacions de clàssics com Salomé i La dama de les camèlies. Les entrevistes que va fer a Terenci a la fresca van aportar un aire nou i divertit a les migdiades catalanes. Terenci era una persona molt estimada pels seus amics i el públic lector. Tenia una gran capacitat de treball: podia passar-se nits senceres escrivint, això sí, fumant una cigarreta rere una altra. Va tenir dos grans passions: el cinema i Egipte i ambdós el varen correspondre amb escreix. Fer aquest especial ha estat un gran plaer. En Sergi i jo ens hem divertit i hem comprovat que no ens hem de refiar de les aparences. Com diu Núria Espert, una de les seves grans amigues, Terenci era tan canviant, tant trist i tan alegre, tan profund i tan superficial, i, sobretot , tan bo i tan generós amb els seus amics.

Ramon Moix i Messeguer, més conegut com a Terenci Moix, va ser un dels escriptors més llegits de la literatura espanyola en aconseguir el Premi Planeta de 1986 amb "No digas que fue un sueño".

El documental 'Terenci', de 60 minuts de durada, recorre la vida de l'escriptor. Un relat en primera persona gràcies a les múltiples aparicions que va fer a TVE i amb la participació d'amics de l'escriptor com Núria Espert, Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Schaff, Colita, Enric Majó, Maruja Torres, i la seva germana Ana Maria Moix, entre d'altres.

L'escriptor es va donar a conèixer amb la seva primera publicació "La torre de los vicios capitales", després d'escriure dues novel·les sota el pseudònim de Ray Sorel. Va escriure tant en castellà com en català, i molts dels seus llibres es van basar en les seves dues grans passions: el cinema i Egipte. A més, Terenci Moix va col·laborar en diversos mitjans escrits com 'Tele-Exprés', 'Nuevo Fotogramas', 'Blanco y Negro' i més recentment a 'El País' i va treballar a televisió adaptant guions d'obres de teatre com 'Hamlet' o 'La dona de les Camèlies 'i per a sèries com' Mare i Fill. Societat limitada '. A més, va presentar els programes 'Terenci a la fresca' i "Más estrellas que en el cielo".

Rodat a Madrid i Barcelona, 'Terenci' és un documental dirigit per Sergi Castelar i Carmina Roig

veure més sobre "Arxiu TVE Catalunya - Documental - Terenci Moix" veure menys sobre "Arxiu TVE Catalunya - Documental - Terenci Moix"
Programes complets (672)
Clips

Els últims 1.072 programes de Arxiu TVE Catalunya

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios