Arxiu TVE Catalunya: Lluís Domènech i Montaner | RTVE Play
Arxiu TVE Catalunya  Lluís Domènech i Montaner

30/12/2011 00:27:51
Recomendado para mayores de 13 años
Lluís Domènech i Montaner Lluís Domènech i Montaner
Lluís Domènech i Montaner 00:27:51 30/12/2011
Sinopsis

Amb la proximitat del centenari de la creació de l'Hospital de Sant Pau, Televisió Espanyola a Catalunya emet "Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític" . El documental ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política.

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives.

Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista.

Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La Política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar.

Com en uns vasos comunicants, l'arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau (aquestes dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO).

Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col¿laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau.

El 2012 marcarà el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui estan remodelant per fer-ne una Universitat de les Nacions Unides.

El documental és de Lurdes Cortés i Manel Muñoz.

Ficha técnica
Dirigido por
iRTVE Catalunya
Géneros
Archivo TVE
Idiomas
Catalán