Plaça gran   Plaça gran - 19 d'octubre 2014 19/10/2014 29:55

Dimecres es va celebrar el dia Internacional de la Dona del Món Rural. Es va fer a L’Escola Forestal de Santa Coloma de Farners. Volíem recollir l’opinió de les dones pageses que encara que darrerament estan reconegudes com a participants de l’explotació familiar agrària, encara se senten menystingudes per bona part de la societat, sobre tot pel que fa a les normatives i al tractament advers que per part de la societat encara reben. De totes maneres la mentalitat va canviant i es valora la seva sensibilitat i seny per portar endavant una explotació sigui damunt d’un tractor o acollin visitants a les cases de turisme rural.

Abans però de situar-nos a la comarca de la selva, recordem que ahir es va celebrar a Palafrugell, Baix Empordà, el Primer Congrés de l’Havanera que va inaugurar el conseller de cultura Ferran Mascarell.

Ja em varem parla ahir però avui volem començar amb un reportatge sobre la transcendència de l’havanera en aquest punt del litoral. Uns quants, no tots, dels que se’n van anar a Cuba, es varen fer rics. Foren els anomenats “indianos” i varem beneficiar la població amb mecenatges. D’altra banda, anys després, el turisme va pertorbar la vida pacifica de les caletes i un allau de gent amb segones residències rememora, ara, amb una trobada multitudinària aquell cant que sobretot les nits de mala mar entonaven els pescadors, varades les barques a la platja i ells a la taverna.

I ara ens situem a Santa Coloma de Farners on el departament d’Agricultura ha convocat les dones del  mon rural per estudiar estratègies i generar sinergies.

Parlem primer amb el Director de l'Escola Forestal que acull la trobada. En Gabriel Esquins en destaca l’orientació del centre que no només es dedica als arbres sinó també als productes del sotabosc. Parlem del paper de la dona en l’ocupació forestal i reconeix que encara és baixa encara que va pujant. Afirma que la trobada a estat molt interessant. Lluny de les jornades protocol•làries, les dones han conviscut, han dialogat i s’han enriquit. Després entrevistem Inés Casado de l’associació andalusa FADEMUR, Carme Dalmau, presidenta de JARC-CERESCAT, Brígida Lorenzo tècnica del Programa de Dones del Món Rural del departament d’Agricultura i Cristina Clavell, presidenta d’AMFAR Catalunya.

Conclusió, malgrat les normatives emparen ara la dona, encara falta acabar de progressar i la mentalitat masculina pagesa necessita millorar pel que fa entendre la condició de la dona.

Plaça gran
Más opciones