Plaça gran   Plaça gran - 4 de febrer de 2017 04/02/2017 29:54

INTERVENEN

Gilles, mestre d'aixa, Museu Marítim de Barcelona

Enric Garcia, Cap de l’àrea de gestió de col·leccions i del coneixement del museu Montserrat Granollers, tècnica del Museu Marítim de Barcelona

Alumnat de l'École Francaise Ferdinand Lesseps de Barcelona

Santi Reixach, alcalde de Vall de Bianya

IL·LUSTRACIONS MUSICALS

Mare si fos mariner, Peix Fregit

Els animals del mar, cançó infantil

Le Sortilège de Cendrillon, banda sonora de la Ventafocs, en francès

CONTINGUT

Estem a les Dreçanes de Barcelona, seu del Museu Marítim. Avui sabrem de la tasca d'un mestre d'aixa. Abans, però, definim què és aquest ofici.

L'ofici de mestre d'aixa ha gaudit de gran prestigi i continuïtat al llarg de la història, a Catalunya i a bona part del món, per la seva combinació d'art i tècnica i per la importància que han tingut les embarcacions tant per a la pesca com per a la guerra i els carros al transport i el lleure. Al Museu Marítim s'ocupa de la restauració i del manteniment de les embarcacions en Gilles.

Visitem el pailebot sant Eulàlia.

El pailebot Santa Eulàlia és un veler històric característic de la Mar Mediterrània occidental i representatiu de la navegació de cabotatge. L’any 1919 va ser avarat a Torrevella (Alacant) i el 2011 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

L’any 1998 el Museu Marítim de Barcelona inicià la seva restauració i el rebatejà amb aquest nom en honor a la co-patrona de la ciutat de Barcelona, Santa Eulàlia. Actualment el pailebot Santa Eulàlia es troba amarrat al Moll de la Fusta del Port Vell de Barcelona i es pot visitar tal com hem fet nosaltres.

En acabar ens apropem a l'alumnat d'una escola que està a punt d'entrar. Es tracta d'una visita pedagògica de l'École Francaise Ferdinand Lesseps de Barcelona.

Acabem l'edició d'avui amb una proposta, visitar a la Vall de Bianya la Fira del Farro.

Plaça gran
Más opciones